Spikat och (nästan) klart!

I Sverige har vi en väldigt fin tradition av att spika upp våra doktorsavhandlingar och därmed offentliggöra dem innan disputationen. Det är en tradition som går tillbaka till 1700-talet inom akademin men idén kommer från Martin Luthers uppspikade teser.

Och nu var det äntligen min tur! Boken är uppspikad och därmed kan vem som helst granska den. Jag ger ut min avhandling via förlag och den kommer att gå att köpa från mitten av januari. Det känns fortfarande väldigt märkligt och abstrakt. Har jag skrivit en bok? Kommer någon att läsa min avhandling? Och kanske framför allt - vad kommer jag få kritik för på disputationen?

Mystiken tätnar. Kommer Matilda att bli doktor? Var ifrån kommer spiken? Hur firar man en uppspikad avhandling?

Fortsättning följer...

Kommentarer

Emma sa…
Jag skulle definitivt läsa en avhandling om det är ett ämne som intresserar mig! Problemet är ju att nästan alla avhandlingar är så extremt nischade så att det finns typ 3-4 pers som kan något om området..^^ när jag läste historia på universitetet så skulle vi läsa en avhandling om lönelistor år 1918-1920 tror jag det var. Jag älskar historia, men när det blir så specifikt så tilltalar det nog bara typ författaren och möjligtvis den man argumenterar emot..
Vad är det du skrivit om ?:) hoppas det går vägen på disputationen iallafall!
Matilda sa…
Emma >> Nischningen är onekligen ett problem ifall det är på ett väldigt snävt fält. Ibland behövs ju dessa avhandlingar för att bredda kunskapsläget inom just detta fält, eller så är det metoderna/teorin som är det starkaste bidraget.
Lite luddigt beskrivet kan man väl säga att min avhandling handlar om hållbarhet utifrån ett kulturellt perspektiv...
Emma sa…
Aha, men det låter ju ändå som ett spännande område! Hållbarhet går ju hem hos de flesta ^^
bella sa…
jag har läst många avhandlingar. tycker det är kul att fördjupa sig i ämnen jag är intresserad av. just nu skulle din avhandling sitta som smäck eftersom jag ligger för ankar i sängen med en hejdundrande förkylning. idag har jag mindre feber och orkar lite, så lite intressant läsning hade varit perfekt.
Matilda sa…
Emma >> Ja för min del får det gärna bli en storsäljare :)

Bella >> Dåligt planerat av mig att inte se till att du fått en avhandling i din hand. Krya på dig!