Drömmar om lyxkonsumtion

Badrummet ur ett fågelperspektiv.
Nyligen tog jag itu med en syssla jag skjutit upp länge. Det vill säga noggrann städning av badrummet en aktivitet som inkluderar att ta bort badkarsfronten, damma ovanför torkskåpet, rensa golvbrunnen och skrubba kakelväggen. Badrummet  - i synnerhet plastmattan med sina skavanker - tycks aldrig bli riktigt rent. Ständigt ligger det en hinna av damm på badkarskanten. Kaklet får inget lyster. Den - av de tidigare ägarna - övermålade våtrumstapeten är inte slät och samlar också damm. Det är frekvent stopp i vasken för att de tidigare ägarna målat över den del som det är tänkt att en ska kunna skruva av för att tömma röret från skräp (och jag inte tagit tag i att köpa nytt rör eller en vaskpropp som saknas).

Egentligen är badrummet och alla dess komponenter funktionsdugligt trots diverse skavanker. Jag tror att allt är originalupplaga från 1989 och borde hålla ett bra tag till. Men, ändå pockar en önskan renovering. Lyxkonsumtionsdrömmar skulle en kunna kalla det. Skulle jag få ett långsiktigt jobb i denna stad kommer jag att bo kvar i min lägenhet eftersom jag stormtrivs i den. Jag misstänker att jag i så fall kommer att lockas att investera (ett mer praktiskt och rationellt ord än "konsumera") i en badrumsförbättring. Jag vill ha lättskötta och hygieniska ytor. En extra vask för handtvätt. En snålspolande toalett. En energisnål tvättmaskin. Ett snyggare badrumsskåp utan lysrör på upphällningen. Kanske till och med ersätta badkaret med en dusch för att minska vattenförbrukningen.

På något sätt försöker jag motivera dessa önskningar med att göra badrummet mer resurssnålt. Fast det samtidigt kommer att kräva nya resurser. Samtidigt vet jag att plastmattan bör fixas till så att det inte uppstår fuktskador. Så jag samlar uppenbarligen argument till ett motivera en renovering. Vilka hållbarhetsargument har ni emot en eventuell renovering? (Förutom den ekonomiska då. För jag kommer nog behöva spara i mååååånga år  till ett sådant projekt.)

Kommentarer

Gunnel sa…
Vi gjorde alla de förändringar du skriver om i vårt 40 år gamla badrum. Det kostade en del, men förhoppningsvis så räknas det in en gång vi säljer huset. Har aldrig haft ett så lättstädat badrum och det är värt alla pengar i världen. Jag hatar att städa! Trevlig helg.
cat sa…
Jag vill inte ens tänka på när jag senast gjorde rent mitt badrum så noggrant, men då det mesta i mitt badrum är betydligt äldre än 1989, förutom toastolen, så går det faktiskt inte att få rent. Golvet med sitt urgamla limspill är så sorgligt slitet och gammalt att man bara måste tänka bort det om man lider av minsta basilluskskräck.
Tyvärr bor jag i hyresrätt, så jag avundas dig att du faktiskt kan investera i att renovera, även om det ligger långt fram i tiden.
emblas.se sa…
Det finns ju så många miljövänliga material nuförtiden att renovera med, så det är väl svårt att argumentera emot... det skulle väl kanske vara om man vill slippa den där nybygge-lukten som kan sitta kvar bra länge i väggarna och kanske förpestar luften lite...? Men hållbarhetsmässigt är det nog inget som talar emot egentligen ^^
Anonym sa…
Detta dilemma brottas även vi med!
Fast vårt badrum är bara drygt 10 år. Problemet är att förra ägarna gjort om det själva och valt dåliga/felaktiga material. Takfärgen är exempelvis inte våtrumsanpassad och flagar därför vilket gett mögel i taket. Varje gång vi åtgärdar något av deras renoveringar hittar vi mögel, fusk och rena livsfaror. Både i badrummen och köket! Så vi motiverar renovering av 10 år gammalt badrum med att vi vill vara på den säkra sidan. Men nog känns det slösigt...
Matilda sa…
Oj, ni alla verkar inne på att det kan vara en bra investering!

Händelsevis >> "Hemmafix" borde vara olagligt - särskilt av de som inte kan renovera.
Ullrika sa…
Renovera är najs! Om det är en sådär liten renovering bara! Och miljötänket är bra tycker jag. Fast. Det där med snålspolande toaletter är ett gissel i allt som inte är nybyggda hus... gamla hus avlopp är nämligen inte gjorda för att inte skicka iväg bajset med jättemycket vatten...

Hälsningar från en som har bekanter som fick riva upp halva gatan... eller så berodde det inte bara på toaletterna :p