Hjul, fjärilar eller spaghetti - påverkar pastans form smaken?

Nostalgiska pastahjul. Passar visst bra till korv.
Den kategori som innehåller i särklass mest inlägg på den här bloggen är "mat". Kanske för att mat tillhör ett av mina intressen både i jobbet och när det gäller vad som ska ätas. Idag dök det upp ett mysterium vid middagsbordet när jag åt mina makaroner med kryddig vego-korv, riven morot och smörgåsgurka. Det var makaronerna som fick mig att tänka. Jag hade valt hjul-pastan för jag tyckte de passade bäst till korven. Men varför? Fjärilsmakaronerna skulle ju passa lika bra, men däremot så kände jag inte att pastariset dög. Alla är gjorda på exakt samma ingrediens: mjöl av durumvete*.

Det är som om jag lurar mig själv att tro att pastan smakar olika beroende på form. Det borde ju inte vara någon smakskillnad, i alla fall inte när ingrediensen är den samma (givetvis kan det smaka annorlunda när det är färsk pasta, pasta innehållande ägg eller pasta tillagad i bronsform). Så är det egentligen hur maten känns i munnen - dess fysiska form och tuggmotstånd - som påverkar min måltidsupplevelse? Eller är det även tillbehöret som spelar in? Vissa makaroner lämpar sig "bättre" för krämiga såser, andra till kött eller släta såser, åtminstone enligt en del detaljerade pastaguider.

Här vill jag också tillägga en annan aspekt som jag misstänker påverkar mitt val av pasta. Makaronihjulen associerar jag till skolbespisningen på lågstadiet när vi ofta fick dessa hjul. Och som barn i lågstadiet gillade jag pasta, som alla mina klasskamrater. Sannolikt smakade de inte mycket när de kom överkokta, men det var ändå tusen gånger bättre än den (enligt mig) äckliga potatis som vi behövde skala själva. Hemma hade vi aldrig hjulformade makaroner och på de andra skolorna jag gick senare så förekom inte denna form.
Pastaförrådet: hjul, fjärilar, ris och spaghetti.
Förutsatt att nu all pasta av enbart durum smakar det samma oavsett form - behöver jag i så fall olika sorter i mitt skafferi? Hur många pastasorter har ni hemma? Och upplever ni smakskillnader?

*Nu kollade jag upp durumvete och det är visst en annan form av vete än den som vi gör vetemjöl på. Tydligen så blir pastan gulare av durummjöl. Dessutom är den visst svårodlad  här uppe i norr, men är vanligare nere vid Medelhavet, t.ex. i Italien där en hel del av vår pasta kommer ifrån. När jag tittar närmre på mina pastapaket så står det att den är tillverkad i Italien. Måste ta och kolla in i mataffären nästa gång om det finns pasta som görs här i Sverige.

Kommentarer

cat sa…
Vi fick aldrig något annat än överkokta standardmakaroner eller spagetti när jag gick i skolan. Fast det fanns säkert inte så många olika sorter att välja på då.
Själv föredrar jag pastasnäckor eller penne. Snäckorna tycker jag är utmärkta att ha i soppa, för de tar med sig en liten slurk av buljongen inne i sig. Penne tycker jag passar bra till gräddsåser eller ostsås.
emblas.se sa…
Åh fick ni potatis med skal på?? LYX! Vi fick sån där maskinskalad burkpotatis som hade en tjock och seg hinna runt...:/
Angående pastan så har jag för mig att de olika formerna har olika bra förmåga att suga åt sig smaker och pastasåser av olika slag :) (finns lite roliga videos om detta på youtube), men själva formen i sig har nog ingen smak ^^
Jag kör nästan bara på tagliatelle eller vanlig spaghetti, samt "skruvar" (kan inte alla de italienska namnen...)
Pastamamman sa…
9 olika sorter, räknade jag till!
3 paket med långa krylliga spagetti . Fusilli Lunghi Bucati!
Fjärilar från Rom i fem smaker: Farfalle ai 5 sapori
Svart bönpasta (a la tagliatele)
Scialitelli (små tagliatele med vitlök och persilja)
Små korta skruvar: Fusilli bucati corti
Skruvar i tre smaker och färger: Fusilli tricolore
Öronsnäckor: Orecchiette
Tvinnade pastabitar: Strozzapreti (goda för pesto!)
Plus ett paket risoni.
Lägg där till två paket äggnudlar, som ju också är en sorts pasta...
Mm.. hungrig...

Durumvete odlas bland annat på Ven, om jag inte har helt fel för mig.
Matilda sa…
Cat >> Dessa sönderkokta makaroner är nog standard för alla generationer. Instämmer att snäckorna är bra med soppa eller tunnare såser av den anledning du nämner :)

Emblas >> Tro mig, det var inte lyx... Men så har jag aldrig riktigt gillat kokt potatis. Tagliatelle är najs, tror den har ägg i sig, och sen finns det ju spenatfärgad också :)

Mamma >> Du innehar rekordet just nu ;)
Undrar om det finns pasta från Ven, hade varit något för alla som gillar lokalproducerat
hungriga mamman sa…
Tack! Ännu ett rekord i mitt liv! Tror jag har rekord i flyttar också. Och yrken.
Och visst finns det pasta från Hven/Ven:
http://www.gardsnara.se/skane/hven_pasta