Plus- och minus-skivor

För ett tag sedan stötte jag på de här skivorna i ett förråd och det var lite som att kastas bakåt något decennium. Görs det fortfarande olika slags brännare som kräver skivor i formatet CD+R och CD-R (alternativt DVD+R och DVD-R)? Jag har aldrig riktigt förstått skillnaden, eller kanske snarare varför det finns olika slags brännare - de som kräver +, de som kräver - och de som kan göra både och.

Lustigt egentligen att skivorna lever kvar som datalagringsform. De är ju inte det mest smidigaste formatet. Inte jämfört med USB-minnen och och behändiga externa hårddiskar. Till och med minimala minneskorten till mobilerna tycks vara kraftigare än vissa av de här skivorna. Och "molnen" är ju på sätt och vis immateriella. Å andra sidan så har min nya dator ingen skivspelare så något håller nog på att hända.

Förresten, säger man CD-ROM fortfarande? Eller är det ett utdött fenomen?

Kommentarer

emblas.se sa…
Åh vilken nostalgi! <3 Jag minns fortfarande diskett-spelen vi hade hemma ^^
Goa 90-tal!
cat sa…
På jobbet används sådana skivor av min kollega som bränner talböcker till äldre människor som inte kan läsa vanliga böcker och som inte kan komma till biblioteket.
De är oftast alldeles för gamla och eller sjuka för att kunna ta till sig ny teknik såsom usb-minnen eller något annat som har med datorer att göra.
Camilla sa…
Money talks... Men sånt här påverkar ju trovärdigheten...
Ullrika sa…
Åhå! Här dyker jag in efter flera oceaner av tid sen (förlåt!! har helt enkelt inte haft energi till att läsa hos andra men NU vill jag verkligen komma tillbaka till läsa-bloggar-livet!) och så kommer det ett inlägg som passar mig perfekt! :)

CD finns och fanns bara i två versioner (CD-R eller CR-RW) medan DVD finns i + och - varianter vilket ger en uppsjö olika sorter eftersom det finns R, RW, och DL i alla versioner PLUS varsin i både + och - :)

Anledningen till att CDn är helt död idag är dels att den är analog, och vem vill ha ljud och bild analogt när det finns digitalt. Den andra är att du på en brännbar CD får in max 800MB om jag minns rätt. Jag vet inte hur bra koll du har på MB och GB (megabyte och gigabyte) men 1GB är 1024GB. Du får idag ett 8GB flashminne (aka USB-minne) för en femtiolapp idag. Då kan det användas kvickt och flera gånger om för att radera eller spara mer information på. Som ytterligare storleksjämförelse: RAM-minnet (dvs arbetsminnet, dvs bollsinnet, dvs hur mycket den kan hålla igång samtidigt) på en någorlunda vettig mobiltelefon idag ligger på minst 2GB. Do the match!

För att nörda mer mig mer kan jag överkursa med att viska: CD-ROM var företrädesvis skivor som kom färdigbrända, ex med datorprogram eller så på :)

Hoppas jag inte krånglade till det för mycket nu!
Matilda sa…
Embla >> Ja! Alla disketter som man fyllde med några få filer...

Cat >> Det har du alldeles rätt i, alla har inte råd eller möjlighet att uppgradera till nya format. Tur att ni levererar bra service som funkar för alla!

Camilla >> Misstänker att du kommenterade på inlägget om tåget, men pengar talar ju alltid...

Ullrika >> Åh, men tack för den här utförliga genomgången! Det är så kul att ha belästa och kunniga bloggläsare som kan reda ut mina mysterier :)
ullrika sa…
Ser ju nu att jag rullat ihop bajtsen fint mä... menar att 1GB är 1024MB :) men det förstod du säkert!