Klapp och knack

Befinner mig på en internationell akademisk konferens och inser att även om den akademiska världen är ganska snarlik i de flesta länder så finns det även kulturella skillnader. Efter att någon hållt sin presentation så brukar publiken sedvanligt ge en liten applåd. Men inte tyskarna (med risk för att generalisera lite). Tyskarna knackar i bordet. 

Jag upplevde det inledningsvis som mycket märkligt. Först trodde jag att det var en ny akademisk tradition med politisk laddning, men efter att ha gått på fler sessioner (större konferenser har olika "paneler" på olika teman som går parallellt) insåg jag att applåden fortfarande användes. Efter en lite observation och analys kom jag alltså fram till att det främst verkade vara tyskar som knackade. Varför har jag ännu inte klurat ut. Får se om jag kan hitta någon tysk att fråga. Om inte någon av er vet?

Kommentarer

cat sa…
Hm har bara haft lite med tyskar att göra i akademiska frågor och då har jag inte upplevt knackningen i bordet.
Anonym sa…
Har ju haft en del med tyskar att göra och inte i akademiska sammanhang, men de knackade inte i bord. Men kom på att i England knackar man i bordet på när det är riksdagssesioner (eller vad det kallas).
Kom på att vi ju har flera tyska akademiker på jobb, så får fråga dem! Återkommer.
Anonym sa…
Knack, knack, knackar gör man på tyska akademiska konferenser. Enligt säker, tysk akademisk källa. Men varför vet jag inte.
Matilda sa…
Cat >> De kanske bara gör det på hemmaplan?

Mamma >> Jag pratade med en tysk kollega som också bekräftade detta men inte heller visste varför. Tydligen knackar de även i bordet om de hälsar på folk när de går in på en pub och passerar någon de känner. Som någon slags bekräftelse.
emblas.se sa…
Dessa mystiska tyskar... det första jag tänkte är att det kanske är någon hemlig signal som lever kvar från krigstiden..? Spännande oavsett! :D