Påsk i Arjeplog

Våren är nog min favoritårstid. När gräset börjar bli grönt, nya blad växer på träden, Magnoliaträden får knoppar och rabatterna börjar färgas av alla möjliga blommor. Att åka norrut till snö och minusgrader på påsken var därför något udda för mig. Men vårvintern visade sig på sin finaste sida med sol, rusningstrafik på glesbygden, långa köer i mataffären (minst hälften av de köande tycktes tala norska), skotertåg och fisketävling. Vid infarten till staden fanns en skylt om att Arjeplog var "Norrbottens friskaste kommun". Denna utmärkelse verkar dock vara tio år gammal.
Arjeplogs rosa kyrka.
Skotertåg - dvs snöskoter med två "pulkor" påkopplade bakom. Japp, det är en isborr som sticker ut från pulkan framför.
Sopsortering enligt Arjeplogsmodellen: Metallförpackningar sorteras som färgat eller ofärgat glas.
Interiör från Silvermuseet grundad av provinsalläkaren Einar Wallquist som kom till Arjeplog 1922. Han samlade på sig en massa föremål från trakten.
Wallquists expedition.
Silversamlingen som givit museet sitt namn. Det samiska silvret köptes av Dr Wallquist, men - vilket inte riktigt framkommer i utställningen - det går att ana sig en viss maktfaktor mellan doktorn och samerna. Tydligen delar inte alla i lokalbefolkningen den bild av doktorn som museet förmedlar.
Toppen av Galtis, eller Galtispouda. Här går det att ta liften upp och skidor ner. Vi valde ta bilen upp för en väldigt brant väg och sedan promenera sista halvkilometern. I vanliga fall går det att köra ända upp men nu var delar snötäckta så det var bara att använda fötterna.
Mer vyer från Galtis.
Jäckviksnappet på påskdagen. På isen (omringade av skotrar) tävlade några hundratal (enligt uppgift drygt tusen) människor i fiske under två timmar. Den som fick störst fångst i vikt vann 20000kr. Det lottades även ut en ny skoter värde betydligt mer. Det var emellertid inte många som fick napp.
Napplöst här.
Men här blev det napp!

Kommentarer

cat sa…
Vi fick ju lite snö även här i söder under påskdagen. Inte så kul!
Trevligt att få följa med på fotoäventyr norrut här hos dig.