Täckstandard och påslakansbredd

120 cm bred säng med 150 cm brett täcke.
Har svensk täckstandard förändrats? Och om ja, när hände det?

Jag köpte nyligen ett nytt täcke och tänkte inte så mycket på måtten eftersom det verkade finnas två storlekar - enkelsäng och dubbelsäng. Kom hem och insåg att täcket var något för stort för påslakanet. Inser då att storleken är 150 x 210 cm och morrar lite irriterat att jag köpt fel. Vid nästa byte av sängkläder passar täcket väldigt bra i det nya omslaget. Efter att ha kollat måtten på det senaste inköpta påslakanet inser jag att 150 cm verkar vara standard för påslakansbredden.

Det gamla täcket är ca 140 cm brett beroende på hur mycket man sträcker ut det (och är säkert 15 år gammalt). Och efter kontrollmätning är påslakanen som jag haft med mig sedan jag flyttade hemifrån mellan 140-145 cm breda. Här bör vi förstås beakta att såväl täcke som sängkläder kan ha krympt i tvätten genom åren. Så, frågan återstår: har standarden för täcken förändrats eller är boven i det hela tvättmaskinen?

För skojs skull går det att går att finna standard för filtar och täcken som används som sjukvårdstextil.

Kommentarer

Emma sa…
Hmm, tänkte först att det har att göra med att måtten på sängarna blivit större, men det känns ju rätt långdraget... eller? :o
cat sa…
Hm jag har nog inte råkat ut för det här, så vad som kan ha hänt är ett mysterium.
Matilda sa…
Emma >> Haha, ja du, inte vet jag. Vi får kanske inventera gamla sängar och jämföra med nya ;)

Cat >> :D Ja det är mycket roligare att se det som ett mysterium än att enbart skylla på tvättmaskinen