Romstöt och pannkakor

När jag var på Silvermuseet i Arjeplog tidigare i vår (eller rättare sagt under vårvintern) så fick jag syn på en romstöt. Den tillhörande texten förtäljer att det var något som "användes för att krossa rom till pannkakssmet eller till palt". Eftersom "alla" med ursprung från Skellefteå och norrut envisas med att kalla pannkakor för plättar, plättar för "småplättar" och ugnspannkaka för (ugns-/tjock-) pannkaka är det lite osäkert vilken sorts pannkaka som åsyftas. Förutom detta så väckte skylten en undran: fiskrom i pannkaka eller palt? Kan det vara gott? Eftersom jag aldrig hört talas om dessa kombinationer tidigare blir jag nyfiken på om det är något som fortfarande tillagas? Äger kanske någon av er en romstöt som ni ofta nyttjar i detta (eller annat) syfte?
Romstöt på Silvermuseet.
Det verkar inte finnas mycket skrivit om romstötar på internet men Nordiska museet verkar ha en med samiska anor inhämtad från Ryssland vid förra sekelskiftet.

Kommentarer

Emma sa…
Förr åt man väl fiskrom till det mesta, men vette tusan om jag skulle vilja äta det med pannkakor..? ^^
Anonym sa…
Räkcrêpes i Arjeplogsk tappning ;-) Nå. Vi reagerade på samma sak igår där!