En blå påse full med tvätt

Tvättkasse
Den gemensamma och bokningsbara tvättstugan må skapa frustration och otaliga städklagningslappar men jag tycker det är en fin inrättning. Jag kan inte föreställa mig att behöva springa ner på stan till en "laundromat" med mina smutsiga underkläder. Och att varenda hushåll ska behöva ha en egen tvättmaskin verkar tangera resursslöseri i min mening. Att inte fler länder har insett den kollektiva tvättstugans potential är något av ett mysterium.

I min förening har tvättstugan precis renoverats och det kändes lite lyxigt att få premiärtvätta i den idag. Snabbare och effektivare maskiner. Och dessutom två tvättmaskiner (tidigare hade vi bara en med motiveringen att det var tanken i föreningens begynnelse att alla skulle tvätta i egna lägenheten). Att kunna köra fyra maskiner på samma tid som det tidigare tog för tre omgångar (inräknat med en körning i egna maskinen i lägenheten) är betydligt mer tidseffektivt.

Nåväl, tvättstugan må vara en typisk "svensk institution" men jag skulle vilja hävda att denna institution inte är komplett utan en blå tvättkasse. Det finns förstås de grannar som släpar hela tvättkorgen ner till tvättstugan, men bland yngre skulle jag nog våga påstå att de flesta använder IKEA:s blå plastkassar till sin tvätt. Förutom att de är stora och kanske inte kommer till mycket annan användning i hemmet, så är ju kassarna väldigt tåliga, jag tror jag haft mina i flera år (någon är säkert minst tio år gammal). Instämmer ni i min observation att de blå påsarna är typiska tvättpåsar i tvättstugesammanhang?

Kommentarer

Unknown sa…
Jag har tvättkorgar som står i klädkammaren som jag bär ner smutsig tvätt i. De har handtag. Sen bär jag upp den rena tvätten i IKEA-kassar. Det känns väldigt viktigt att inte ha samma kärl till smutsig och ren tvätt, och om allt var IKEA-kassar känns det som att det är för stor risk att man råkar ta fel.
ullrika sa…
När jag för typ arton år sen flyttade hem till Mattias hade han egen tvättmaskin i sin lägenhet. Efter nåt år undrade jag om det inte fanns en tvättstuga, mest för att jag tyckte det var surt att jämt ha tvätt på tork i badrummet - det är liksom skillnad att tvätta för en och för två - och jorå det fanns det. Och lyxen med en stoooor och snabb maskin (detta var alltså i början av 2000-talet och den fixade en 60-tvätt på 44 minuter, dom är säkert ännu kvickare idag?) var supernajs. Plus att torkskåp är en underbar uppfinning. Men sen flyttade vi till eget litet hus och hade bara en egen maskin igen. Men det är rätt charmigt att slippa andra tvätt i tumlaren, om än det ibland kanske hade behövts lite påtryckning av nån annan som skulle tvätta för att ta tag i den där tusenhögen med kläder som jääääämt blir liggande i källaren :)
Matilda sa…
Unknown >> Hm, ja kanske borde man tvätta de där påsarna lite oftare. Eller märka upp för rent/smutsigt.

Ullrika >> Jamen visst är det praktiskt att slippa ha kläder på tork i hela lägenheten ;) Torkskåp har jag inte riktigt begripit mig på, tycker torkrum är mer praktiskt. Men det kanske är en vanesak?