Sigtuna - en idyll (?) vid Mälaren

Ibland när jag är ute och reser händer det att en plats ter sig väldigt idyllisk på grund av väderförhållanden och humöret. Ifjol var det somriga Sandhamn och juliga Grythyttan som visade upp sina finaste sidor och nu var det Sigtunas tur att stråla. Det var nästan för idylliskt! För att inte bombardera er med massor av bilder har jag gjort ett selektivt urval. Mer av Sigtuna får ni upptäcka själva när ni åker dit!
Sigtunas rådshus (1744), ett mycket litet rådshus!
En bokkiosk!
Stora gatan - handelsgatan med många små fina trähus. Utanför centrum finns många större villor. Om du går i köpstankar så behöver du ha några miljoner på banken...
Tant Bruns café. Testade det inte eftersom jag hade medhavd matsäck och ville äta glass i hamnen. Men det såg supermysigt ut inne på gården. Referenserna till Elsa Beskows "Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin" lär bero på att Elsas make arbetade i Sigtuna och att Elsa säkert inspirerats av staden vid sina besök.
 Sigtuna är en av de första städerna i Sverige grundad 980. Idag räknas den snarare som en tätort men en gång i tiden var Sigtuna kung Olof Skötkonungs säte.
Sankt Olovs kyrkoruin med anor från 1100-talet.
Sankt Pers kyrkoruin påbörjad i skiftet mellan 1000- och 1100-talet.
Att gå längs Mälaren är ett måste! Fantastiska vyer, förtöjda ekor och (vad jag förmodar är) näckrosblad.
Sigtunas hamn.
Bussar går från Bålsta och Märsta (och säkert fler ställen). Är det fint väder så glöm inte keps eller solkräm! ;-) Och rapportera gärna om ni inte finner platsen idyllisk, för det kan ju som sagt vara att väder och humör påverkade min upplevelse.

Kommentarer

Emma sa…
Åh Sigtuna är ju fantastiskt fint! (speciellt som historiaälskare...) ^^