När var "förr i tiden"?

Moderna samhället åt höger (foto taget på Jamtli).
När vuxna pratar om det förflutna med barn använder de ofta begreppet "förr i tiden". Till exempel "så här bodde man förr i tiden" eller "förr i tiden gjorde man så här". Antagligen är tidsuppfattningen hos små barn något begränsad vilket kan göra det svårt att få grepp om hur länge sedan mamma var ung eller när medeltiden var. Dock blir ju allt "förr i tiden" sammanbuntat" till en stor härva vilket kan göra det svårt att bena ut. När de sedan blir äldre får barnen lära sig olika perioder vars namn speglar ett visst ideal hos den som benämnde epoken (t.ex. antiken, medeltiden och renässansen).

En kollega hade fått en fråga från ett barn om när det här "förr i tiden" faktiskt var. Och det är ju något knepigt att svara på. Det som skedde förra timmen är ju redan historia, men kvalificerar nog knappast som "förr i tiden". Alltså måste det ha en viss tidslig gräns. Kanske går det tala om antal generationer bakåt eller allt som är äldre än trettio år.

När börjar "förr i tiden" för dig? Och i vilka sammanhang använder du detta tidsbegrepp?

Kommentarer

Unknown sa…
Jag, som då var ett barn, var ute med min far någonstans i Bohuslän (tror jag, Sverige i vart fall) och han berättar att "förr i tiden gick vattnet ända hit upp". Det var typ på ett berg och han avsåg förr i tiden som typ istiden. Min helt rimliga kommentar var då: "Pappa, var det när du var liten?". Givetvis extremt roligt för alla vuxna men ändå helt begripligt eftersom allt innan jag föddes tydligen var "förr i tiden".
Matilda sa…
Unknown >> Precis, så svårhanterligt för ett barn. Istiden och föräldrarnas barndom flyter samman i "en gång för längesedan"-berättelse.