Tallriksfiender

Idag vill jag tipsa om journalisten Daniel Rydéns bok En fiende på tallriken: Därför vill vi inte äta allt. Varför då? Jo, om en är intresserad av matkultur och varför vi äter - eller kanske snarare inte äter - vissa saker är det här en spännande ingång. Rydén gör en historisk och kulturell redogörelse av matfusk, tillsatser, socker, fett och olika matvaror eller ingredienser som på olika vis varit kontroversiella och rört upp känslor.

Boken som kom publicerades i år är både lättläst och högaktuell i en tid där många har många reservationer över vad som bör hamna på deras tallrik. Även utan allergier eller följande av dieter finns skepticism mot gluten, kött, socker, laktos, tillsatser, kalorier och troligen mer eller mindre allt ätbart. I slutet av boken finns intervjuer med tre forskare: Håkan Jönsson (etnologi), Bodil Ohlsson (internmedicin, samt överläkare) och Helena Sandberg (medie- och kommunikationsvetenskap). Intervjuerna tycker jag fungerar som ett bra och fördjupande komplement.

Det hade varit spännande om Rydén dykt lite djupare ner i skärningspunkten mellan svensk matpolitik, intresseorganisationer och forskning gällande miljö- och klimatfrågor och hur detta påverkar vad vi (inte) äter. Detta berörs förvisso lite grann, men kanske är det en bok för sig. För de som är inlästa på fältet och studerat exempelvis gastronomi eller etnologi, bjuder boken kanske inte på många nyheter, men som populärvetenskapligt bidrag kan det säkert väcka många funderingar. Själv lärde jag mig varför grahamsmjöl heter just grahamsmjöl.

Om någon vill fördjupa sig ytterligare inom detta område med hjälp av populärvetenskapliga bidrag finns exempelvis Richard Tellströms Hunger och Törst  samt Mat är kultur av Massimo Montanari.

Kommentarer