Att bry sig mindre

Jag är en ganska nojig person. Jag oroar mig ofta alldeles för mycket över om jag gör eller säger rätt saker. "Gjorde jag fel nu?" "Hur tolkades det jag sa?" Jag tror mycket av det bottnar i en rädsla som jag haft sedan jag var barn över att inte göra rätt, att få en tillsägelse eller göra någon besviken. Det är grymt utmattande.

När jag hälsade på hos Pernilla (Ekoenkelt) i hennes butik senast tipsade hon om boken The Subtle Art of Not Giving  a Fuck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life av Mark Manson. Jag bläddrade lite i den och insåg att det här är nog något som kan vara värt att läsa. Några månader senare hade jag hämtat boken från bibliotekets reservationshylla och redan på sida sex inträffar det:
"Or you're so worried about doing the right thing all the time that you become worried about how much you're worrying. Or you feel guilty for every mistake you make that you begin to feel guilty about how guilty you're feeling. Or you get sad and alone so often that it makes you feel even more sad and alone just thinking about it.
Welcome to the Feedback Loop from Hell."
Aj.

Manson, som är en amerikansk bloggare, menar att han har en "bakvänd" ingång till det här med att hitta en bra liv. Eller ett liv där man "give a fuck" om rätt saker. Ja, det är en hel del "give a fuck" i boken och den är skriven på ett visst sätt som kanske inte tilltalar alla. Framåt slutet av boken har jag blivit lite mättad på hans litterära stil, men boken är definitivt lättläst.

Åter till det bakvända. Manson menar exempelvis att problem genererar tillfredsställelse. Att ha problem, är inte ett problem i sig. Att inte lösa problemet, är själva problemet. Dessutom menar han att negativa känslor kan vara något bra, då de ska ses som en uppmaning till handling. Positiva känslor kommer oftast som en bekräftelse på att du har gjort något rätt. Negativa känslor däremot ska ses som sporrar att göra något, t.ex. att lösa det där problemet. För att må bra, att känna sig tillfreds eller lycklig så måste vi kämpa lite, kämpa med att ta itu med problem och negativa upplevelser. En del av denna process blir att komma underfund med vilka svårigheter och smärtor vi är villiga att uthärda för att nå våra mål. Därtill: strävan i sig skänker också glädje.

Med den sammanfattningen så kommer kanske Manson i sig inte med så mycket nytt. Hans bakvända sätt handlar kanske snarare om att han utgår från de där jobbiga sakerna vi ofta vill undvika i jakten på till exempel lycka. Så som att ta ansvar, acceptera sin osäkerhet, utgå från sina brister och misstag, säga nej samt betänka sin dödlighet.  Några av teserna Manson driver är a) du väljer hela tiden, du väljer vad du vill bry dig om eller inte bry dig om, b) vi måste göra fel för att komma framåt och bli bättre, c) du är inte speciell. Till synes inte så peppigt, men faktiskt mer konstruktivt än visualisera regnbågar och solsken när det öser ner och dina kläder är genomvåta.

Är det här en självhjälpsbok som kommer förändra ditt liv? Näe, kanske inte, men boken kan sannolikt hjälpa dig i tankeprocessen kring vad som betyder mest i ditt liv och vad du faktiskt vill göra med ditt liv. Som exempel, jag insåg att jag stressar upp mig över saker jag inte gör men fått för mig att jag borde göra (t.ex. inte skriver artiklar, inte söker forskningsstipendier etc). Antagligen är de här grejerna inte tillräckligt viktiga för mig. Medan det som betyder mer för mig, det gör jag (oftast), även om de är jobbiga och det ibland tar sin tid. Vad jag behöver göra är alltså att fokusera på det jag verkligen vill bry mig om (eller "give a fuck about").

Kommentarer