Gamla älgar och fotoproblem

Veckan har försvunnit i rask takt men passat på att bjuda på en del försiktigt positiva besked. Bland dem en ökad chans att jobbsituationen för hela 2018 är löst, men lite byråkrati återstår.

Fotograferande är inte min starkaste kompetens, men att ta bilder är roligt. Att ta bra bilder är snäppet roligare. Allt som ofta sker situationer när kameran inte realiserar min tanke. Eftersom jag råkar veta att en del läsare är fenomenala på fotografering tänkte jag se ifall jag kan få lite blogg-support. Ett återkommande bryderi är hur jag ska fotografera en mörk atmosfär. Min systemkamera (av enkel variant) lyser gärna upp miljön mer än vad jag önskar. Nedan ser ni två exempel på fotografering på Neues museum i Berlin.
Benen från älgen hittades i Berlin på 1950-talet och detta exemplar av skogens konung lär ha promenerat på jorden runt 10700 f.Kr.
De ljusare bilderna är tagna med systemkameran, de mörkare med mobilkameran. Båda använder den automatiska inställningen. Mobilkameran är visserligen bra, men bilderna blir mindre skarpa. Alltså skulle jag vilja få samma mörker på kamerabilderna som på mobilbilderna. Jag har testat med nattfotografering, men det funkar sådär (eftersom jag saknar stativ). Jag misstänker att jag kanske behöver justera ISO eller något sådant, men känner mig alltså lite osäker på den fronten. 

Kommentarer

Emma sa…
Nu vet jag ju inte vilken kamera du använder, men sänker man ISO-talet så blir bilderna mörkare och skarpare. :) I miljöer som museum/slott och liknande brukar jag själv använda ISO omkring 250-600 beroende på hur mörkt det är och vad det är för föremål jag fotar. Då får jag oftast lite halvmörka, men skarpa bilder som jag sedan ljusar upp om det behövs.(Som jämförelse fotar jag med ISO 60-150 ute i dagsljus)
Vissa kameror har "halvautomatiska" lägen där man kan välja att själv bestämma bländare och ISO medan kameran väljer slutartid, eller tvärtom.

Om man fotar lite mindre föremål/närbilder brukar det också funka bra att ha bländaröppningen på max och samtidigt lägre ISO :)

Beroende på hur ambitiös du vill vara så kan det ju vara en idé att skaffa ett bra redigeringsprogram också. Själv använder jag Adobe Lightroom. Det kostar en slant, men det kan rädda många bilder som man trodde var ute ur leken! :)
Matilda sa…
Emma >> Nikon J2.
ISO 250-600 ska tattueras in i minnet! Tack! :)
Bländare och slutartid låter lite avancerat just nu, tar ett steg i taget...