Undervisningsvänliga stolar

Garanterar träsmak i baken efter två timmar.
När jag undervisar i sal, vilket jag gör en del på mitt nuvarande jobb, försöker jag lägga fokus på att väcka studenternas intresse och ha ett relativt varierat pedagogiskt upplägg. Att hålla intresset i två timmar eller mer är svårt, det är jag fullt medveten om.

Vad jag däremot aldrig tänker på är stolarna studenterna sitter på. Själv står jag oftast och kan röra på mig.

I veckan fann jag mig dock själv i "skolbänken". Förvisso inte i en sal jag själv bedriver undervisning i, men vi fick sitta tillräckligt länge för att få träsmak. Visst, biosalongsstolar är kanske inte de mest kostnadseffektivaste sittmöblerna men med tanke på hur lika stolarna i skolmiljöer är undrar jag ifall någon ens tänkt på bekvämlighet när inredningen designades.

Förvisso blir det allt vanligare med "flexibla klassrum" där bord och stolar är mer mobila, vilket gör att den här formen av aula-möblemang som syns på bilden kanske är på utgång. Men med den nya undervisningssalen kommer nya utmaningar. Exempelvis har jag noterat hur borden (eller brickorna som sitter på stolarna) krympt. Att ha ett A4-block blir svårt. Mindre format eller digitala verktyg som paddor och smartphones är att föredra.

Åter till sittproblemet. Blir en mindre tålig för stolar ju äldre en blir? Och hur svårt ska det vara att skapa undervisningsvänliga stolar?

Kommentarer

Emma sa…
Hahah, bra fundering! Jag har hört/läst någon gång att just stolar och bänkar i skolor och annan undervisningsmiljö är obekväma av den enkla anledningen att studenterna inte ska somna mitt i lektionen... men det verkar lite långsökt tycker jag ^^
Matilda sa…
Emma >> Haha, det finns mer effektiva sätt för att hålla studenterna vakna. Kortare föreläsningar är ett. Att varva med interaktiva element är ett annat. Katederundervisning kan inte vara idealiskt för varken lärande eller för någons sitt-kroppsdel.