Matildas Malmöpärlor

Malmö är en stad som betyder mycket för mig och som jag ofta besöker. Här på bloggen har jag visst inte delat med mig så mycket av mina favorittips. Därför kommer nu en liten samling av mina favoritställen.
Vy över centrala Malmö en tidig morgon.
Staden har förändrats väldigt snabbt. De senaste 17 åren har hamnindustriområdet med Kockums-varvet förändrats till moderna bostadsområden som Västra Hamnen (Bo01) och Dockan. Delar av de gamla fasaderna har på sina ställen fått stå kvar, men mycket rivs sorgligt nog. Här en fasad av Kockums mekaniska verkstads AB som tycks vara på väg att monteras ner.
Närheten till havet gör staden både vacker och fruktansvärt blåsig. Till höger syns Malmö högskola (snart universitet) med byggnaden Orkanen (vars fasad alltid tycks vara under reparation).
Savoy hotell känns för mig som typiskt Art Déco.
Stortorgets pampiga byggnader, väggmålningar med gammal reklam och ljusskyltar.
Lilla Torg som ser pittoreskt ut med sina gamla korsvirkeshus gör det lätt att tro att en hamnat tillbaka i tiden. Men byggnaderna är tillkomna under olika tidsperioder. Och faktum är att åtminstone ett hus, eller delar av det är flyttat till Lilla Torg från Östergatan (via museet). Och om jag inte är helt ute och cyklar är det huset ni ser till höger.
De gamla byggnaderna från 1500- och 1600-talet skänker staden en särskild historisk aura. Här ser ni innergården till kvarter Sankt Gertrud.
Ingången till teatern Hipp (Hippodromen). Det sägs att lejonet till höger ska föreställa August Strindberg. Den runda (nåja) teatern är väl värd ett besök.
I Krämarkapellet i St Petri kyrka doldes tidigare gamla takmålningar som går tillbaka till 1400-talet bakom puts, men som nu restaurerats. Kyrkan stammar från 1300-talet.
På senare år har det börja dyka upp stora och - enligt mig - fina väggmålningar på olika ställen i staden.
St Pauli kyrka längs Kungsgatan. En dag ska (läs:drömmer jag om) jag bo i dessa kvarter i en stor sekelskiftsvåning.
Malmöhus slott med anor från 1400-talet har en särskild betydelse för mig. Efter att ha besökt slott i Storbritannien och i Stockholmsområdet känns Malmöhus plötsligt väldigt litet. Efter att ha varit bland annat slott och fängelse är det nu en del av Malmö Museer.
Givetvis finns det så många fler ställen att upptäcka i denna stad. Så många glassbarer att äta sig genom. Så många goda falafelrullar till hyfsade priser att äta. De olika stadsdelarna med sin charm och problematik att besöka. En lång sandstrand att promenera längs. Allt får helt enkelt inte plats i ett inlägg. Att köpa nybakat sesambröd vid Möllevångstorget och se på torghandeln. Men ett sista tips vill jag ge. Och det är att äta libanesisk brunch på Laziza. Nej, jag är inte sponsrad, jag tycker på heder och samvete att de har otroligt god mat. Deras falafel är i särklass den godaste jag någonsin ätit. Och då har jag ätit mycket falafel genom åren. Så har du vägarna förbi en helg rekommenderar jag dig att i förväg boka ett bord.

Vilka är dina Malmöpärlor?

Kommentarer