Index och den mystiska indexeringsprocessen

Jag gillar index i böcker. Det är praktiskt att bland nyckelorden hitta sektioner i en bok om en är ute efter något specifikt. Ibland är indexen bara några sidor långa, ibland nästan ett kapitel i sig. Emellanåt delas de in i subgrupper, såsom i bilden nedan där identitet står för sig själv och därefter i relation till kulturell, produkt och jaget.

Det jag inte riktigt förstår inte riktigt hur själva indexeringen går till. Är det författaren eller en redaktör som väljer index-orden? Går de efter stycke eller helsida? Eller är det en induktiv process där det plockas ut de ord som läsaren kan tänkas vara intresserad att söka efter? Som ni nog kan ana er till handlar boken nedan om mat men inte specifikt om enskilda matvaror. Ändå tycks det anses vara viktigt att benämna frosting och grönkål som nyckelord och separera juice i subgrupperna äpplejuice och apelsinjuice. Lite mystiskt.
Exempel på index.
I andra kanaler tuffar Anders "Ankan" Johansson vidare i På spåret med Marianne Ahrne. Och inför fettisdagen är den mytomspunne Semmelmannen är tillbaka. Återigen levereras nästintill poetiska recensioner av semlor i Stockholmsområdet (just denna var en särskild fröjd att läsa).

Kommentarer

Emma sa…
Det är en bra fundering! Har aldrig tänkt så mycket på det, men ordet man vill åt finns ju nästan alltid med i index... hmm
Matilda sa…
Emma >> Haha, ja nästan i alla fall. Om inget annat så blir man ju nyfiken på att slå upp vad det står om ketchup och glass :)