Lego, kön och identitetsmarkörer

Efter nyårsaftons legobyggarevent fick jag blodad tand och påbörjade mitt eget stadsbyggande i mikroformat. Att bygga Lego är kul, för både barn och vuxna barn. Det är fantastiska detaljer och snillrikt planerat. Men det är något som stör mig lite grann. För att illustrera mitt argument vill jag först visa lite bilder på dessa leksaker.
Klassiska legofigurer - alla har samma ansiktsuttryck.
Legofigurer av nya sorten, med individuella ansikten (vissa med janusansikten).
Ytterligare ett exempel.
Alla bilder ovan är tagna på figurer som är byggda exakt efter ritningarna.  Här ska det dock tilläggas att det i ritningarna indikeras att det går att förändra dessa figurer hur en själv vill, de behöver inte se ut som ritningen. Och det är en kul grej. Det är också kul att det är kvinnliga målare och trädgårdsmästare. Och att det finns olika åldrar representerade, samt en rullstol för att vara mer inkluderande. Att alla figurer är gula kan givetvis problematiseras och diskuteras utifrån etnicitet och representation, men detta vill jag lämna därhän idag.

Istället vill jag rikta er uppmärksamhet mot huvudbonaderna. Figurerna har olika slags frisyrer men antyder ändå till viss del på könstillhörighet. De klassiska enhetliga ansiktena är mer neutrala, men de nya varianterna accentuerar exempelvis smink och skägg. Men det är fortfarande inte var skon klämmer för mig. Låt mig presentera ytterligare en bild:
Kvinnlig Lego-detektiv med hatt.

Ovan ser ni bilden på en kvinnlig detektiv. Original-figuren är en man. Men jag ville ha en kvinnlig detektiv av den enkla anledningen att jag är kvinna och jag vill ha lite roliga bilder till min blogg som råkar heta Vardagens mysterium - en deckargåta? Grejen är att när jag sätter på figuren hår så passar inte hatten. Faktum är att det var en hel del pill för att få hatten att sitta kvar på huvudet för att kunna ta bilden. Och ja, denna frisyr är kanske inte lämplig för hatt även med riktigt hår. Så vi tar ytterligare ett illustrativt exempel:
Kvinnlig Lego-cyklist med cykelhjälm.

Figuren på cykeln har här fått en frisyr som i normala fall skulle fungera finfint med en cykelhjälm. I Lego-världen funkar det dåligt. Ritningen visade emellertid en man med cykelhjälm. Nu ville jag, eftersom jag är kvinna och cyklar en hel del, ha en kvinnlig cyklist för att det är kul. Jag ville också att den skulle ha cykelhjälm, eftersom jag själv använder det och tycker att det är en billig livförsäkring. I Lego-världen är det endast män eller möjligen snaggade/rakade/kortklippta kvinnor som kan ha hjälm, det vill säga personer vars frisyr döljs av hjälmen.

Är det här då ett problem? Kanske inte. Kanske i så fall ett väldigt litet problem. Men för mig är grejen, som du ser om du tittar närmre på bilderna ovan, att hattarna fungerar inte på någon som har frisyr. Valet är liksom antingen hår eller huvudbonad, inte både och. Och av någon anledning - antagligen kulturellt - är det lätt att associera personer utan eller med lite hår till män (i alla fall Lego-figurer som ser nästintill identiska ut i ansiktet). Rent praktiskt innebär det att om jag vill ha en kvinnlig bagare, korvförsäljare eller polis så får de vara utan huvudbonad. Och det funkar givetvis. Men huvudbonaden är i flera fall en identitetsmarkör eller en del av en yrkesuniform.

Och ja, jag skulle faktiskt vilja ha en kvinnlig detektiv med lite längre hår och en typisk Sherlock-mössa.

Kommentarer

Åsa sa…
Lite för att ställa till det för dig... ;) Ditt fadderbarn har ett kvinnlig byggnadsingenjör med långt hår som sitter fast i hjälmen. Så hon har både långt hår och huvudbonad som allt-i-ett. Pojkarna hälsar och tackat för presenterna som kon fram lagom till vår <3dagsfirande. Deras mamma tackar för omtanken.
Matilda sa…
Åsa >> Men det är ju en kanonlösning! Det borde ju finnas både kvinnliga och manliga långhåriga byggnadsingenjörer :) Undrar om det går att beställa en Sherlock-mössa med långt hår och en cykelhjälm med hår fastsatt i?
Så fint att de kom fram i tid :)