Saker jag var ganska gammal när jag insåg...

Bakgrundsbild från Canva.
När man är barn så uppfattar man världen på ett visst sätt. Man förstår inte allt de vuxna säger eller gör, men försöker förstå det utifrån den egna erfarenhetsvärlden. Ofta revideras detta när en sedan blir lite äldre, men vissa saker lever kvar långt in i vuxenlivet. Till exempel var jag ganska gammal när jag insåg...
  • att när det står "kokbar" på crème fraiche så innebär inte att den måste kokas. Men hemma åt vi alltid crème fraiche som varm sås till pasta, så jag associerade det med mat som skulle tillagas.
  • att byggnader som heter flatiron syftar på strykjärn, det är inte ett namn som uttalas Flat-ir-on.
  • att uttrycket "knäppt i sup" syftar på att ha knäppt knapparna fel på grund av superi, det vill säga att man är onykter. För mig hade det bara varit ett uttryck som jag aldrig analyserat (en så kallad "formulaic sequence", som mina språkforskande vänner skulle kalla det).
  • att uttrycket är "better the devil you know", inte "better the devil, you know". Låten med Steps blev plötsligt mer begriplig när kommatecknet togs bort.
  • att de det inte var de där doftgranarna som hängde i alla andras bilar (men inte i vår familjs bilar) som kallades för kondomer (något jag trodde tills åtminstone mellanstadiet).
Vad har du insett på "gamla dar"? Skriv gärna en kommentar eller ett eget blogginlägg. :-)

Kommentarer

ovis(s)a mamman sa…
(Angående granarna): Vem i hela fridens namn inbillade dig det?

Själv har jag insett att jag på gamla dagar blivit mycket klokare. Inte därför att jag lärt mig så mycket på vägen, utan för att jag har insett att det finns så mycket jag inte vet.
Emmaline sa…
Hahah den sista var ju jättekul!

När jag var liten trodde jag att man automatiskt blev gravid när man gift sig. Både min moster och min äldre kusin blev nämligen gravida strax efter att de gift sig.
The more you know... ^^
Pernilla Jansdotter sa…
Jag var nog tjugo plus när jag på riktigt förstod vers två och tre i "ja må du leva". Det där med att man t.ex. skulle skjutas på en skottkärra fram och hängas på en åsna bakochfram. Jag trodde att man sjöng att man på riktigt skulle skjutas och hängas, fast på en skottkärra och på en åsna. Till slut insåg jag att det faktiskt inte var så illa, haha.
Matilda sa…
Mamma >> Jag tror inte att någon lurade i mig det, utan att jag gjorde en felkoppling som barn.

Emmaline >> Den bjuder jag på ;-D
Haha, ja men det är nog en logisk förklaring för barn att det är så när folk gifter sig

Pernilla >> :D
Och nu måste jag erkänna att jag inte ens visste att det fanns en vers tre om en åsna! Fick söka efter texten och inser att det finns ännu fler verser! Jag tycks ha bott under en sten i hela mitt liv (alternativt inte varit på så många födelsedagskalas...)