Mysteriet med marmeladgafflar

Marmeladgaffel
På förmiddagsfikat på jobb dukas det alltid upp knäckebröd, smör, ost och marmelad. Själv är jag uppvuxen med att marmelad är något en har ibland på helgen och ofta till rostat bröd, men vi har ju alla olika mattraditioner i våra hem. Ett märkligt fenomen - som fler än jag funderat över - är hur marmeladen alltid föräras en gaffel. Sked trodde jag var det vanliga, men här är det alltså gaffel som gäller. Är ni lika förundrade som mig så ställer ni frågan "varför gaffel?" och det är en bra fråga. Min hypotes var att klibbig marmelad fastnar på skeden medan den är lättare att få loss från en gaffel. Men tydligen handlar det om fördelning av marmeladtexturen. Alltså - i min tolkning - att marmeladen lättare delas upp och inte kommer i en kompakt geléklump.
Jag måste ju fråga eftersom jag finner det hela mycket mystiskt: Är marmeladgafflar ett fenomen ni känner igen?

Kommentarer