Jag döper dig i Faderns och Moderns och den helige IKEAs namn... till Korken?

Det är nog allt ett mysterium hur IKEA döper sina produkter. Eller ja, inte riktigt, det finns faktiskt en IKEA-grammatik som systematiserar vilka produktkategorier som får heta vad. Sköna Hem har sammanställt "språkreglerna". I denna sammanställning kan vi exempelvis få veta att svenska ortsnamn tilldelas soffor, fåtöljer, matbord och stolar. Sängar, garderober och hallmöbler får däremot danska ortsnamn. Barnprodukter kan exempelvis få heta något djur, en insekt eller få ett beskrivande ord. Prylar till köket kan få heta en fisk, en svamp eller något beskrivande ord.

Korken-produkter.
Den här listan tycks stamma från 2015 så det kan ju ha hänt lite i produkt-namngivningsavdelningen (om det nu finns en sådan, men jag tar detta för troligt) regelverk. Ta namnet Korken som finns på några glasprodukter med lock.
Förvisso har även en flaska med "kork" tilldelats detta namn, men i övrigt skulle jag inte påstå att locken motsvarar en kork i utformning eller material. Så vid första ögonkastet verkar denna produkt inte alls hålla sig till regeln "fisk, svamp eller beskrivande ord".

En annan kork.
Men inte skulle en sådan här namngivningsmiss kunna komma från detta gigantiska varuhus? Nej, det är kanske inte läge att bli styv i korken, det måste såklart finnas en förklaring. Produktbeskrivningen för Korken-produkterna ger en ledtråd: "Serien KORKEN är idealisk när du ska lägga in grönsaker och göra sylt, servera drycker eller hålla dina kakor knapriga. Det lufttäta locket ser till att allt det goda finns kvar i maten." Jag drar slutsatsen att Korken ska ses som ett associativt beskrivande ord, det vill säga att namnet ska ge köparen en idé om att de här locken sitter som en kork, här blir det inget spill eller luftinsläpp. Helt plötsligt var tilltalsnamnet på burken inte så mystiskt längre.

Vid det här laget borde ju möbelvaruhuset ha använt upp en ganska stor andel av svenska och skandinaviska substantiv, personnamn, växter och geografiska referenser. Jag undrar om de en dag kommer behöva utöka eller ändra namn-reglerna eller ifall det börjar återvinna ord. Eller kommer de sluta producera trädgårdsmöbler den dag det inte finns fler skandinaviska öar kvar att kunna döpa bord och stolar.

Kommentarer