"Världens godaste"

Världens godaste blåbärspaj?
I helgen var vi ute och åt på restaurang vilket var både trevligt och gott. På menyn fanns något som påstods vara "världens godaste blåbärspaj". Med den kaxigheten är ribban satt väldigt högt. Givetvis testade vi denna paj och hade höga förväntningar. Lite senare beställde även sällskapet vid bordet bredvid pajen just av samma anledning: här utlovas det något riktigt spännande. Kanske har kökschefen rest världen runt för att smaka sig fram till bästa blåbärspajsreceptet.

Höll pajen trycket då? Visst var den god. Det var mycket blåbär i den och inte alltför söt. Men kanske inte den godaste pajen någonsin. När en googlar efter "världens godaste blåbärspaj" så kommer det upp ett otal olika recept bland de 1500 träffarna. "Bästa blåbärspajen" genererar ca 2300 sökträffar med flera olika slags utseende. En motsvarande sökning på engelska genererar ytterligare recept och utföranden ("world's best blueberry pie" ger 12 300 träffar). Att det skulle finnas en bästa är alltså ganska tveksamt eftersom det dessutom skulle förutsätta att alla människor har samma smakpreferenser.

Det jag bär med mig från måltiden är kanske hur olika verksamheter på enkla sätt kan påverka våra konsumtionsval. Förutsatt att du gillar blåbär, vågar du ta risken att missa vad som kan vara den godaste blåbärspajen någonsin? Troligen inte. På så sätt torde köket kunna förutse att de flesta gäster som besöker restaurangen för första gången med aktuell meny kommer att välja blåbärspaj till efterrätt. Visst, det finns några andra alternativ att välja på, men jag misstänker starkt att pajerna kan förberedas på ett effektivt vis i god tid innan kvällsservicen drar igång och underlätta andra rätter som kräver mer tid under servicen. Dessutom kan vinsten på pajförsäljningen beräknas i förväg. Kanske kan till och med antalet beställningar av efterrätter öka genom det kaxiga påståendet.

Givetvis är det resonemanget till största del byggt på spekulation. Men - som detektiv med näsa för mysterium - tror jag mig vara något på spåren...

Kommentarer