Vikingar, regentgravar och källor i Roskilde

Efter att jag bockat av Finland och Norge i somras så kändes det lämpligt med även en liten hösttur till Danmark. Denna gång gick färden med tåg till Roskilde, vilket tog dryga halvtimmen från Köpenhamn. Orten är kanske mest känd för en stor musikfestival men det där med campa i tält, bajamajor och hög musik är inte riktigt min grej. Så nu blev det fika, promenader och domkyrkebesök.

Gammeldags butiker som på sitt sätt är museum.
Lyckans galoscher, konstverk på gågatan. Det gick bra att stoppa ner sina egna skor i galoscherna.
St Ibs kyrka.
St Ibs källa. En av flera källor i staden där vattnet porlade.
Vid fjorden låg ett vikingaskeppsmuseum. Vi var inte inne i museet men passade på att spana lite på replikorna av båtarna i hamnen.
Ett mysigt område där flera små hus hade halmtak.
Domkyrkan från Byparken.
Ett av domkyrkans kapell har ett stjärntak som påminner om taket i kapellet på Hampton Court Palace utanför London. På sina ställen fanns även ros-dekorationer som påminner om Tudor-rosen (röd och vit).
Drottning Margarethes (Margareta) grav, grundare av Kalmarunionen mellan Danmark, Norge och Sverige. Hon var verkligen en driftig kvinna som lyckades säkerställa väldigt mycket makt. Hon var dotter till den danska kungen Valdemar Atterdag, gift med den norska kungen (som även blev regent i Sverige). Både maken och sonen hann dö i förtid, men Margareta lyckades behålla makten, genom att finta bort sin systerson från regentlängden. Hon adopterade systerdotterns son Bogislav, döpte om honom till Erik (Erik av Pommern) och fick koll på tre länder.
I valvet nederst till vänster skymtar grinden på fotot ovan och i det till höger skymtas det skal som döljer den grav som den nuvarande danska drottningen Maragethe II en dag ska begravas i. Graven kommer vara i glas och upplyft av tre elefanter, därmed kommer den skilja sig mycket från många av de andra regentkistorna. Gravarna i den här kyrkan känns snäppet mer påkostade än de i Uppsala domkyrka.

Kommentarer