Bortglömd äganderätt?

Dagens fråga: Efter hur lång tid och hur många påminnelser kan man betrakta något kvarglömt som sitt eget?

Okej, ni ska få ett konkret exempel. För några år sedan tog några bekanta vänligt med sig lite glöggkoppar till en tillställning hos mig. Av någon anledning tog de inte med dem hem igen, utan skulle hämta dem vid ett senare tillfälle. Detta skedde aldrig och idag har vi inte längre någon kontakt. Kontakten dog liksom ut, kanske dels för att jag gick ur ett socialt medier. Och jag vet att jag påminde om de där kopparna vid några tillfällen och att de till och med glömt bort kopparna vid en av påminnelserna.
Det har nu troligen gått fyra år och kopparna har stått på en hylla och samlat damm i en ugnsform som de fraktade hit muggarna i. En analys av dammet kan säkert ge ett mer specifikt datum än min uppskattning. Det har i alla fall passerat några jular och det har inte inkommit någon efterlysning av glöggmuggarna eller ugnsformen. Kan jag helt enkelt använda dem som om de vore mina nu? Hur långt sträcker sig mitt ansvar för det här porslinet?

Kommentarer

Malinmupp sa…
Intressant frågeställning. Vem har inte kvarglömde grejer i sitt hem! Vilken roll spelar värdet på det som är glömt in i ekvationen?
Matilda sa…
Malinmupp >> Ja värdet är säkert en viktig aspekt! Om någon skulle glömma ett guldhalsband (om vi nu bortser från att detta skulle gå att både postas och att cyklas med till hembrevlådan) skulle det nog inte vara helt okej att börja använda detta. Medan om jag använder eller skänker ugnsformen till loppis så skulle det nog inte vara världens grej.