Bokglömsk

Finns det ett ord som beskriver fenomenet där man glömmer allt som står i en bok som man (nyss) läst?

Det här är nämligen något som inträffar mig konstant. Att jag ens håller mig kvar inom akademin, som är så intimt sammankopplat med böcker och text, är lite av ett under. Jag kommer ytterst sällan ihåg detaljer ur en bok, eller vad den handlar om, efter jag läst klart den. Okej jag överdriver kanske lite, men jag kan sällan redogöra för en text innehåll om jag inte arbetar med texten genom att skriva stödord, referat, använder den som referens etc.

I veckan har den här textglömskheten slagit nya rekord. Jag tog tag i att läsa en (akademisk) bok som jag länge velat läsa i sin helhet. Jag visste att jag läst det inledande kapitlet och kanske lite mer. Börjar läsa, ser att jag gjort blyertsanteckningar i andra kapitel än vad jag mindes att jag läst. Inser efter kanske 3-4 kapitel att jag nog läst hela boken. Men jag minns ingenting av innehållet. Jag skulle aldrig kunna redogöra för innehållet. Efter att ha konsulterat min "årets lästa böcker"-lista så läste jag mycket riktigt hela boken för två år sedan.

Det här fenomenet är i sig inte unikt för böcker (både facklitteratur och skönlitteratur), även filmer glömmer jag innehållet i relativt fort. Och nyligen såg jag Liv Strömquist: Tänker på dig på SVT Play och tyckte att allt kändes väldigt bekant men kunde inte komma på ifall jag sett klipp från föreställningen, om jag sett den på tv eller ifall jag varit publik på föreställningen.

Nej, jag tror inte att det här är ett förstadium till demens. Det är snarare att jag tar till mig vissa medier mest som avkoppling och inte för att djupanalysera innehållet och lagra det i minnesbanken. Å andra sidan, ganska ofta kan jag redogöra för vardagliga samtal jag haft med människor vid olika tillfällen. Försöker du dessutom berätta samma sak för mig en gång till vid ett annat tillfälle kommer jag sannolikt avbryta dig eftersom något i mig blir rastlös av att höra samma berättelse flera gånger.

Kommentarer