Smutsklädskåpet

Idag har jag läst avhandlingen Familj och bostad: En redovisning av fem fältstudier i moderna svenska familjebostäder 1951-1954 av arkitekten Lennart Holm (1955). Det är inte en akademisk avhandling likt de som läggs fram idag. Den här är bokstavligen en redovisning av fältstudierna och innehåller knappt en enda referens. Större delen av datainsamlingen verkar ha gjorts av rekryterade studenter och andra behjälpliga personer. Hela avhandlingen är skriven i "vi"-form. Dock innehåller den massa intressanta statistik om hushållens användning av sina hem.

Det mest spännande fann jag på sida 155, nämligen om ett skåp kallat smutsklädskåpet (alternativt smutsskåp). Det här var både nytt och mystiskt för mig! Utrymmet beskrivs som "ett 4 dm golv-till-tak-skåp" som tycks finnas i tamburen eller i klädkammare. De var visst oventilerade, något som väckt missnöje eftersom det tycks ha luktat kring det här skåpet. Med tanke på frekvensen av tvättande som försiggick i de studerade hushållen funderar jag lite över dess faktiska användning.

Givetvis har jag googlat men ordet tycks vara "ogooglebart", något som i sig är otroligt. Så därför slänger jag ut frågorna till er: Har ni (haft) ett smutsklädskåp? Hur används det? Hur ser det ut? Är det en vanliga garderob avsedd till smutsiga plagg?

Liten fotnot: I SAOB förekommer ordet smutsklädeslår (daterat utifrån en boupptäckning 1857) som kanske är skåpets föregångare?

Kommentarer

Malinmupp sa…
Intressant! Jag får fram denna mening när jag gör en sökning hos SCB:
Lägenheterna har vidare specialkonstruerade städskåp, garderober med klädställning på hjul och smutsskåp med hjulförsedda klädbackar.
Matilda sa…
Malinmupp >> Ooo, det låter ju som att det är en tvättkorg/back som skulle kunna rullas in i tvättstugan (om hiss finns). Smartare (i alla fall i teorin) än att ha den stående i badrum eller liknande till allmän beskådan. Tack för din research!! :D