"Romantisk weekend" i Tällberg

Från början tittade vi på att åka iväg någonstans över jul, på något hotell-julpaket. Dalarna och Tällberg kom upp på förslag. Men när mitt resesällskap började misstänka att jag egentligen ville göra en observationsstudie över människor som firar jul på hotell samt protesterade mot att dansa runt granen med främlingar, ändrades planerna något. Det blev Tällberg ändå, men ett annat hotellpaket. Vi jämförde lite olika hotell och hittade ett som kändes prisvärt och spännande, inte minst på grund av maten och spa-möjligheterna. Därefter glömde vi lite bort vad vi hade bokat. Så det blev lite av en chock när vi någon vecka innan avresa inser att vi bokat "stora romantikhelgen". Har vi bokat det!? Nåväl, etnografen i mig blir ändå nyfiken på vad som gör en hotellweekend till romantisk.
När vi rullar in i Tällberg blir det ganska snart tydligt varför vi hört att det kallas "Hotellberg". I byn som endast (?) består av röda eller bruna trähus, typiska för bilden av Dalarna, ligger hotellkomplexen tätt. Det är inte hotell i stil med någon storstad eller som vykorten från Mallorca visar, utan oftast flera träbyggnader som byggts ihop eller på annat vis hör samman. I samtal med en som driver en av verksamheterna i byn så bor det cirka 250 bofasta, det vill säga som bor där året om, plus åtskilliga säsongsboende. Men butikerna och de andra verksamheterna tycks främst vara för turisterna än lokalborna. Det är lite fik, praliner, hantverk och inredning som erbjuds.
Eftermiddagsfika.
Byn drar årligen runt en kvarts miljon besökare! Det är galet många som vill åka till en och samma plats. Jag tänker mig att det finns många fina ställen i landet som knappt får turister alls. Det är intressant att en specifik plats kan dra så mycket folk och därmed vara med och skapa en speciell bild av exempelvis Dalarna eller Sverige. Eller så är det kanske snarare det exotiska i destinationen som drar, just det annorlunda som blir en myt av ett annat samhälle. Och det tål att funderas över vad som blir av en plats som blir en attraktion, en upplevelsedestination. Där antalet bäddade sängar är fler för turisterna än lokalborna.
Vi tog för givet att de aldrig tände ljuskronorna då vekarna i princip nuddade trätaket...
Snön var i princip obefintlig under vår vistelse (det var mer av is och dimma), men det är inte svårt att föreställa sig vinteridyllen när det vita lägger sig över byn.
Mysigt, inte sant? Men det har så klart inte sett ut så här alltid. Byggnaderna har byggts ihop, byggts till och byggts ut i omgångar.
Vad ingick då i romantikpaketet? Välkomstdryck, 2-rättersmiddag och 4-rättersmiddag, eftermiddagsfika, spa-entré, badtofflor och kulturvandring. Det sista nyttjade vi dock inte då vi valde att åka iväg till Rättvik istället. Men framför allt är det ju mysighetsfaktor och avkoppling. Servicen var dessutom riktigt bra, vilket förhöjer vistelseupplevelsen. Efteråt har jag fått höra att hotellet vi var på betraktas som ett av de bästa, eller till och med det bästa.
Sista dagen lättade dimman och plötsligt såg vi sjön Siljan!
Slutligen, mysteriet vi kanske alla undrat över: var det romantiskt? Det beror kanske på hur du föreställer dig romantik.  Svensk ordbok definierar romantik som "stämning som känne­tecknas av (drömmar om) kärlek och längtan bort från var­dagen". Givetvis beror det också på vem du åker med. Men ja, det är ett fint ställe att åka iväg och umgås en avkopplande helg med fint boende och god mat.

Kommentarer

Eva Maria sa…
Oh, så fint och spännande! Jag har aldrig hört talas om den orten, jag borde vidga vyerna. Roligt att resa till ett ställe och göra empiriska studier!!
Matilda sa…
Eva Maria >> Jag slår vad om att du känner till massor av orter som andra aldrig hört talas om :)