Kvällsfördriv i Corona-tid del 3



Spelkvällarna fortsätter, men nu börjar vi ha jobbat oss igenom de flesta äldre brädspelen. Snart får vi kanske testspela småttning-spelen...

Ett av de äldsta spelen vi hittills spelat är Jägersro. Jägersro och både en travbana och stadsdel i Malmö och spelet syftar på det förra.
Det här spelet har ett snarlikt system som Pionjär där man spelar olika omgångar (lopp) där förflyttningarna beror på vilka (häst-) kort du har istället för tärningar. Spelar man hela spelet är det 10 lopp och det tog drygt fyra timmar. Det finns dock kort-versioner. Jag är egentligen inte så förtjust i att satsa pengar på spel osv, men här finns ett inbyggt satsningssystem som gör att även om dina hästar förlorar så kan du kamma hem en slant. Detta spel skulle jag gärna vilja testa med fler spelare för att se hur dynamiken förändras.
Här håller man koll på vilken omgång det är, hur mycket lån man har, vilka hästar som vunnit osv.
Spelet körs efter ett spelprogram med olika lopp med olika förutsättningar. Varje häst har olika egenskaper, men de olika spelkorten slänger in oväntade händelser.

Haren och sköldpaddan, årets spel i Västtyskland 1979 och i Holland 1981. Ser vid en första anblick ut som ett barnspel för de minsta, men är lite knepigt, gäller att räkna rätt och hushålla med sina morötter. I korthet gäller det att ta sig framåt på brädet genom att satsa morötter och samtidigt bli av med sina salladshuvuden. Ibland är det smart att hoppa snabbt som en hare, i andra fall ta det lite lugnare som en sköldpadda. Du får inte ha för många morötter kvar när du går i mål...
Haren och sköldpaddan, 2-5 spelare i åldern 9-99 år (lite åldersdiskriminering...).
Det finns ett uträknat system med hur många steg ett visst antal morötter ger. Här är det inga tärningar utan allt är strategi och matematik.
Mad är så galet som spelet antyder. Mad baseras på tidningen och påstår sig vara ett spel för dåliga förlorare. Bokstavligt gäller det att förlora sina pengar för att kunna vinna. Givetvis finns det massor av möjligheter att få nya pengar. För att göra det lite mer galet så måste man kasta tärningarna med vänster hand (gissa vad som händer annars). Tips är att ha ett bord som du med lätthet kan röra dig runt, för du behöver ständigt byta plats med motspelarna...
Heter du Alfred E Neuman så har du specialrutor...

Bra kort om det är fredag...
Mastermind är ju ett klassiskt spel där det gäller att tänka ut vad motspelaren planerat. Lite som sänka skepp, men genom att hitta färgkombinationer. Super Mastermind är likadant, men med ytterligare en femte plupp som ska sättas, vilket ger ännu fler kombinationer. Ännu ett spel som kräver strategi.
Så sent som igår spelade vi Karl-Alfreds Skattsökarspel. Här gäller det att gräva upp sex olika skattkistor i olika färger och ta sig i mål på rätt antal steg. Utan att förlora några skatter till Brutus (ibland förväxlad med Bluto). Istället för att kasta en tärning så snurrar man på en snurra (1-6 precis som en tärning). Ett relativt snabbspelat barnspel. Pojkvännen som mindes spelet med värme (vi har fått rota igenom två förråd för att hitta det...) blev överlycklig när han vann.
Karl-Alfreds skattsökarspel. 2-4 spelare från 7 år, men troligen kan ännu yngre spela detta brädspel.

Känner du igen någon av dessa?

Det lär bli fler spel nu när vi hittat ytterligare en låda med barnspel...

Kommentarer

Anonym sa…
Mastermind var en storfavorit under barndomen! Ibland hade vi lite olika regler för hur man satte upp "rättpluttarna" så att det skulle vara lättare att gissa och ibland körde vi "random rättpluttar" hihi!

Mad har jag nog spelat någon gång... Undrar om jag vi inte har ett liggandes, ska rota lite lägre ned i boxar och byk :0)
/Sarisen
Matilda sa…
Sarisen >> Vi körde med random rättpluttar med, en liiiten utmaning ska det ju va. :D