Max 99 år - om övre åldersgränser

Cluedo - "ett skaprsinnigt spel för 2-6 spelare, ålder 9-99 år."
På äldre brädspel, i synnerhet de för familjer står det ofta en föreslagen åldersgrupp. Numera står det väl säkert något i stil med "lämpligt från X år", men för inte alltför länge sedan kunde det stå 9-99 år. Maxåldern var i regel 99 år. Det är som att folk inte levde längre än till 99 år, att 99 var en sådan magisk gräns långt bort att det nästan var en fantasiålder. Och om någon mot förmodan skulle överleva ett helt århundrade, så var spelet troligen inte lämpligt för dem. Kanske föreställde spelutvecklarna sig att 100-åringarna inte tyckte om att spela, eller att de helt enkelt att den som uppnått denna ålder inte hade syn och ork för detta.
 
Så här i corona-tider så är 70 år en slags magisk ålder, då blir man så gammal att man bör hålla sig hemma och från andra människor, i synnerhet yngre. Det finns även pensionsålder som styr hur länge du har rätt att jobba och hur länge du får ansöka om csn-lån (56 år). Men finns det fler åldersgränser som är riktade mot de äldre i befolkningen (alltså inte t.ex. max 18 år eller andra "ungdoms"-gränser)? Finns det t.ex. rekommenderad tak-ålder för att ta bostadslån, se 3D-filmer på bio, åka "svarta" skidbackar, ta körkort...? Jag tänker att det kan vara bra att förbereda sig i god tid så att man hinner med allt innan det är "för sent".

Kommentarer

Anonym sa…
Tror inte jag kan komma på någon övre åldersgräns för något specifikt.

Min personliga ingång brukar vara den som mina teaterlärare inpräntade i oss gällande att spela äldre roller: Du vet inte om din roll kan förrän du har provat!
Det värsta är ju att bli underskattad för att man blivit äldre, utan att få pröva, tänker jag! Exepelvis gällande körning. Min svärmor kör bil, hon kör bra, hon är över åttio. Om det hade funnits en övre åldersgräns, hade hon nog inte fått köra men jag är övertygad om att hon klarat en uppkörning bättre än en 16 åring (som får köra Epatraktor).
Det är för mycket saker som för många har åsikter om att man inte får göra för att man är äldre...
Oavsett har du rätt i att prova så mycket du kan det finns fler saker än ålder som kan hindra dig "sedan"
:0D
/Sarisen
Matilda sa…
Sarisen >> Bra ledord att leva efter, det din teaterlärare förmedlade. :)
Och ja helt rätt, det är inte bara ålder som kan sätta stopp framöver. Så det är väl bara pröva på lite utmaningar, och spel.
halvpensionerade mamman sa…
När jag för något år sedan skulle ansöka om att utöka mitt bostadslån för att flytta, så fick jag besked att det var tur att jag ansökte då, för om något år, efter jag är 62 år skulle det vara jättesvårt att få lån. Och detta har även diskuterats livligt i media att pensionärer diskrimineras, och nu alltså även inte-ännu-pensionärer.
Matilda sa…
Mamma >> Det gäller alltså att låna på sig ett skuldberg i god tid - noterat!