Historisk mat på moderna fat: Päronkaka (1937)

Sedan blåbärskakorna har jag egentligen inte haft någon fadäs i matlagningsexperimentet. Men nu hörrni,  nu kommer ett praktexempel på hur man inte ska göra. Hur man ska göra kan jag heller inte riktigt utröna, däremot kan jag peka på flera potentiella felsteg från min sida.

Päronkaka (4 personer)

Päronkakan som aldrig blev en kaka.

4 päron
2 dl vatten
1 dl socker till lagen + "1 par teskedar" till smeten
Rivet skal från 1/4 citron (jag använde lime) + "1 litet rivet citronskal" till smeten
50 gram smör + till formen
75 gram mjöl
3 1/2 dl mjölk och päronlag (detta tolkade jag som vara 3 1/2 dl exklusive lagen, vilket kan vara fel)
2 ägg

Felsteg 1: Jag hade nog lite för brått. Jag tänkte att det här skulle vara snabb kaka att röra ihop en lördagskväll - fel!

Päronen skalas och skaften tas bort (det stod visserligen skrapas så det kanske egentligen innebär att "pinnen" ska vara kvar), ett kors skäres i varje päron. Koka upp vatten, socker och citronskal och lägg i päronen. Låt koka under lock tills de är färdiga (känn med sticka).

Kokande päron - på med locket!

 Felsteg 2: Päronen ska skäras i tärningar som inte är för små (klockren instruktion) som sedan ska rinna av. Kanske slarvade jag i denna fas och att päronen var för varma och för våta. Obs, häll inte bort lagen!

Uppskärning av päron.

Felsteg 3: Smält smöret och fräs mjölet häri. När jag hällde i mjölet blev det genast klumpar, så det blev inte mycket fräsning.

Felsteg 4: Späd med mjölk och päronlag. Låt massan koka till tjock gröt "under flitig omrörning", en gröt som släpper pannan. Jag var nog inte flitig nog och smeten blev inte riktigt som en gröt. När den började släppa kastrullen beslutade jag att det var nog eftersom jag inte ville det skulle börja bränna fast.

Kokande smet

Felsteg 5: Rör sedan "tills den mesta hettan avgått" (ytterligare en klockren beskrivning). Blanda i äggulorna, arbeta kraftigt i 10 minuter. Återigen, här blev jag nog slarvig. Jag körde med elvisp i några minuter och tyckte det räckte.

Felsteg 6: Smaksätt med socker och citronskal. Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner dem i smeten. Kanske vispade jag vitorna för tidigt, det blev lite som maräng att vända ner och något svårt att få till en jämn smet utan att röra mycket.

Form i form med vattenbad.

Felsteg 7: "Slås i smord eldfast form och gräddas i vattenbad i ej för varm ugn 35-45 min." Antagligen skulle jag ha använt en låg form, inte en formad sockerkaksform. Kakan blev troligen för tjock. Som jag förstått det så är vattenbadet ett sätt att få det man tillreder att tillagas jämnt utan att bli bränt, vattenbadet säkerställer en jämn temperatur på max 100° runt formen. Jag körde i 175°-ugnsvärme och hade kokat upp vattnet först i vattenkokare. Till en början blev kakan lite pösig med fin yta, men efter närmare en timme så var kakan fortfarande rinnig inuti. Jag lade på ett folie för att ytan inte skulle brännas och höjde temperaturen. Efter ytterligare ett tag valde jag att ta ut kakan från vattenbadet och bara grädda formen. Inte heller detta verkade få effekt. Så efter drygt två timmar i ugn avslutades projektet strax efter 22 på kvällen.

Slutresultatet - ingen vacker syn...

Sista steget - att servera genast med vispad grädde kom jag alltså inte till...

Omdöme och förbättringspotential: Bedömningen är väl att "smeten" förvisso hade god smak, men att hela receptet behövs skrivas om så att det förtydligas ordentligt och anpassas till elektrisk spis. Den uppmärksamme noterar att jag använt lime istället för citron. I normalfallet brukar jag strikt utgå från receptet, men i detta fall kände jag att citrusfrukt som citrusfrukt fick gå an.

Reflektion: Med tanke på hur katastrofalt dåligt det gick den här gången så rymmer de här böckerna så mycket kunskap mellan raderna som en glad amatör som mig, har svårt att greppa. Det här med att tillaga i vattenbad fick jag försöka att googla mig fram till, men utan att få en heltäckande bild. Men så har jag inte heller gått husmodersskola.

***

Receptet är hämtat ur Kajsas kokbok: Kokbok för lanthushåll utarbetad av Karin Fransén och Astrid Knudsen (1937, 12:e upplagan). Kokboken är utgiven av Lantbrukssällskapets tidskrifts A.-B. Boken kostade då 3:50 kr vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 112 kr (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Som kuriosa kan det nämnas att första upplagan kom ut 1935 och utkommit i minst 26 upplagor till och med 1988. Karin Maria Oskara Elisabet Fransén var utbildad skolkökslärarinna och publicerade under många år recept i Jordbrukarnas föreningsblad under signaturen Kajsa. Mer om Karin Fransén går att läsa i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok och i en artikel på LRF.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer