Historisk mat på moderna fat: Apelsinvåfflor (1938)

Nu ska ni få ett recept som passar bra till en lyx-brunch!

Apelsinvåfflor

Apelsinvåfflor till lunch.

2 ägg
1/2 dl socker
1-2 tsk finrivet apelsinskal
2 1/2 del apelsinsaft (motsvarar ca 2 medelstora apelsiner om du pressar själv)
2 dl mjöl
1/2 dl smält smör
1 tsk bakpulver
2 dl tjock grädde (jag använde vispgrädde)

Vispa ägg och socker till skum. Blanda ner apelsinsaft och zest i skummet. Blanda, i en separat skål, mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och det smälta smöret i smeten. Vispa grädden till skum och rör ner försiktigt.

Smeten.
Värm våffeljärnet och smörj det inför första omgången. Häll i smet och grädda till "vackert rostgula". Obs! Ha inte i för mycket smet, det rinner lätt ur. Våfflorna är ganska mjuka när de lyfts ur men frasar till sig efteråt. Receptet förordar att våfflorna putsas innan de serveras omgående, vilket jag tolkar som att man tar bort sådant som är utanför själva hjärtanen.
Gräddat!

Med vårt våffel-järn blev det nio våfflor.

Omdöme och förbättringspotential: Bara tummar upp för det här receptet! Maffigt och smarrigt! Jag tänker att det säkert går bra att testa med andra citrusfrukter som grapefrukt, citron eller lime, men att man då får anpassa mängd på saften.

Reflektion: Den här kokboken innehåller verkligen massor av recept för apelsiner! Numera verkar äpple och olika bär vara vanligast i bakverk vilket gör det här till en kul utmaning att ta sig an frukten på nya vis. Andra frukter som förekommer är t.ex. ananas, aprikos, banan, citron, fikon, grapefrukt, persika, plommon, pomelo, päron, rabarber, vindruvor och äpple. Kanske långt ifrån mångfalden i dagens fruktavdelning men ändå stor variation.

* * *

Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938, troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då 1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.

Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.


Kommentarer

Sambon sa…
Ja det här var ett mycket bra recept som fler borde prova! Tumme upp! Apelsinsmaken förhöjde upplevelsen av våfflorna.