Historisk mat på moderna fat: Apelsinsufflé (1938)

Ska jag vara helt ärlig så har jag aldrig gjort en sufflé tidigare, jag vet inte ens om jag ätit någon! Efter jag stoppade dessa i ugnen så fick jag bild-googla för att ha en referensbild på när suffléerna skulle kunna tänkas vara färdiga. Nåväl, någon gång ska ju vara den första, och det har varit väldigt många "första gången" med dessa historiska matlagningsrecept.

Apelsinsufflé 

Apelsinsufflé i kaffekopp.

60 gram smör
45 gram mjöl
1 dl grädde (jag använde vispgrädde)
4 apelsiner (saften och skalen)
evt. ett glas madeira (läs här om sambons madeira-äventyr på systemet)
3/4 dl socker
3 ägg
1 dl nötkärnor (jag använde hasselnötter)

Skölj och klyv apelsinerna, pressa ur saften och spara skalen. Receptet är lite otydligt, men jag valde att skrapa skalen "rena".

Juicepressning. Tips är att ta en sked och "skrapa" ur apelsinresterna från skalet efteråt.

Smält smöret och rör i mjölet. Tillsätt lite av apelsinsaften samt eventuellt madeiravin. Låt smeten koka några minuter tills den tjocknar (det går ganska snabbt, jag rörde dessutom ständigt). Ta bort från värmen.

Kokning pågår.
Här har smeten tjocknat.

 Hacka nötterna. Separera äggvita och äggula, ett i taget. Rör ner äggulorna en och en i smeten. Rör ner socker, resten av apelsinsaften och nötterna. Nästa steg i receptet förutsätter att smeten är kall, så jag valde att sätta kastrullen med smeten i ett vattenbad.

Smet redo för kylning.

Vispa äggvitorna till hårt skum. När smeten är kall ska vitorna "nedskäras försiktigt" i den. Här har jag kanske blivit överdrivet försiktig och har inte vågat röra för mycket, men då blir det som "vita skumklumpar" i smeten, vilket troligen inte är avsikten.

Gnid insidan av apelsinskalen med lite socker. Fyll till hälften med apelsinkrämen. Blir det smet över så kan den gräddas i en mindre ugnsform (här är mitt tips att använda en muffinsplåt). Grädda i "medelgod ugnsvärme" i 15-20 minuter. Här ställde in apelsinerna i 175°. När de är färdiggräddade ska de serveras genast enligt anvisningarna.

Dags att grädda i ugn.

Omdöme och förbättringspotential: Jag tror jag lyckades. Eventuellt skulle sufflén ha höjt sig mer och  ytan skulle kanske kunna ha varit mer knaprig (den var mjuk). Efter ha läst på lite i efterhand så misstänke jag att jag vispat äggvitan för mycket, att det är därför det blir de här vita klumparna.

Som efterrätt var det var ganska gott. Det var kul att äta något annorlunda, men det är med stor sannolikt inte något som kommer tillagas igen. Madeiran satte smaken så exkludera vinet ifall du vill ha en mer barnvänlig smak. Nötterna var ett bra knaprigt inslag. Vi testade även att äta dem med lite vaniljglass vilket förhöjde måltidsupplevelsen. Så min rekommendation är att servera med lite glass eller vispgrädde.

Sufflé med apelsin.

* * *

Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938, troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då 1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.

Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer