Historisk mat på moderna fat: Ananasmums (1955)

Sett till arbetsinsats så är de flesta dryckerna något enklare och snabbare att svänga ihop än många maträtter. Att testa en alkoholfri drink har blivit ett helgnöje. Resultatet är dock kanske inte alltid lika nöjsamt...

Ananasmums


"Ananasmums".
Ananasjuice
Sirap eller honung (jag använde honung)
Eventuellt citron

För varje deciliter ananasjuice tillsätts 1 tsk sirap/honung. Skaka drycken (det går bra i en tättslutande vattenflaska/termos) tills den får "gräddliknande konsistens". Drycken får som ett vitt skum, så jag antar att det är detta som avses. För den som önskar så kan drycken "spetsas" med lite citronsaft. Servera direkt.
Skummad ananasmums.

Omdöme och förbättringspotential: Det här var lite väl sött. Kanske beror det på vilken sorts honung som används men honungen ger drycken en distinkt smak. Sambon tyckte inte att detta recept tillförde något till ananasjuicen, den går som bra att dricka som den är, utan några andra tillsatser.
 
Reflektion: Apropå det här med att drycken är så himla söt. I receptbokens kapitel "A B C för den som serverar drycker" går det att läsa:
"Kom ihåg att det för många människor är en styggelse att få söta drycker till maten, i synnerhet till huvudrätterna. På det väldukade bordet måste det därför finnas också osötad dryck - om inte annat så ett mineralvatten."(Jörge 1955, 20).
Vi kan nog med rimlighet anta att den här drinken inte bör serveras till förrätt eller efterrätt. Och om serverad till efterrätt så torde tänderna krylla sig. Möjligen till barnens eftermiddagsfika vore denna dryck bäst lämpad.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer