Historisk mat på moderna fat: Bananpaj (1930)

Jag medger att jag aldrig tidigare ätit bananpaj. Banan är inte min favoritfrukt och receptet lät väl egentligen inte lockande, det var väl snarare att det lät så märkligt som gjorde att jag kände ett behov av att testa det. Och vet ni, ibland måste man ju faktiskt utmana sina fördomar!

Bananpaj

Bananpaj.

6 bananer
3 apelsiner
1 dl socker (till sockerlagen) + 25 gram till degen
2 dl vatten
1 msk vaniljsocker
150 gram vetemjöl
150 gram smör
1 ägg eller 2 msk grädde (jag använde ägg)

Börja med degen. Blanda ihop mjöl, socker, smör och ägg/grädde till en smidig deg. Smörj en form och "beklä" den med deg. Använd inte all deg, spara lite till locket.

Skiva bananerna och lägg dem i botten tillsammans med skivad apelsin.

Bananpaj på gång.

Koka en sockerlag på vatten och socker, smaksätt med vaniljsocker. Häll över frukten. Sporra sedan ut degremsor och gör ett galler att lägga ovanpå pajen.

Kanske inte det snyggaste gallret, men åtminstone ett försök...

Grädda i medelvärm ugn säger receptet. Drygt en halvtimme på 200° verkar vara lagom, men håll ett öga på degens färg. Kokboken förordar servering med grädde eller vaniljssås.

Jo, det syns kanske inte, men det är faktiskt bananpaj med grädde.

Omdöme och förbättringspotential: Jag gjorde en halv sats och tyckte att det blev en lite väl lös deg. Den hade nog behövt lite mer mjöl. Ett annat alternativ är förstås att använda färdig smördeg. Det var lite oklart ifall den skulle ätas varm eller kall så vi testade varm och senare ljummen. Varm passar bättre med vaniljglass, men fördelen med att vänta tills den svalnat något är att bitarna blir mycket finare. Sambon tyckte också att den blev snäppet godare när den fått svalna för att banansmaken kommer fram tydligare.

Pajen blev mycket godare än vad jag förväntade mig! Jag tror nog att det går att ha lite mandelspån också för den som önskar.

* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Sambon sa…
Jag hoppas att någon fler vågar testa denna. Låt svalna och servera med vaniljglass. Mums!
anitam sa…
Låter som om det vore en trevlig sak att pröva.