Historisk mat på moderna fat: Wonderful Copenhagen (1955)

Dags för lite alkoholfritt festbubbel eller kanske till och med vardagslyx med danska (?) toner.

Wonderful Copenhagen

Wonderful Copenhagen.
1/2 apelsin
1 citron

1/2 äggvita

Sockerdricka

Pressa ur saften ur apelsinen och citronen. Skaka saften tillsammans med äggvitan kraftigt i en shaker (jag använder som sagt en vattenflaska i metall ca 500 ml). Fyll på med sockerdricka i shakern. Häll upp i glas och dekorera med apelsinskal skurna i spiral.

Omdöme och förbättringspotential: Det här var en frisk drink med en bra balans mellan sötma och syrlighet. Det är en av de godaste vi testat från just denna bok och sambons favorit hittills. Drycken skulle med enkelhet kunna fungera som en välkomstdrink eller lite vardagslyx. Möjligen skulle även barn tycka om den. Jag rekommenderar att servera i dina finaste glas.

Reflektion: Möjligen har författarens danska koppling till Danmark inspirerat till cocktailens namn, men det skulle också kunna vara låten Wonderful Copenhagen som sjöngs av Danny Kaye i filmen  Hans Christian Andersen från 1952.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer