Historisk mat på moderna fat: Honungscocktail (1955)

Ibland är ingredienserna a och o för att resultatet ska bli lyckat...

Honungscocktail

Honungscocktail (fast utan den mesta honungen)
2 kkp (3 dl) pressad apelsin eller apelsinjuice
2 msk honung (obs! använd så lös honung som möjligt)
En knivsudd salt
Krossad is

Häll i ingredienserna en shaker (eller någon annan flaska som du kan skaka i). Jag tror det är viktigt att honungen är lös annars finns risk att den fastnar i botten). Skaka, häll upp drycken och servera direkt.

Omdöme och förbättringspotential: Först smakade det som en lite sötad apelsinjuice. Sedan insåg jag att honungen fastnat i botten  av min "shaker" (läs: vattenflaska i metall) så fick jag flytta över honungen till glasen. Då blev det på en gång mycket sötare. Men ja, då blev det förstås mer honungssmak. Det var en okej cocktail men vi var inte särskilt begeistrade. Gillar du honung, är det här drycken för dig, men annars är det godare med ren apelsinjuice.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer