Historisk mat på moderna mat: Karins äppelkaka (1952)

Ryktet om mitt matlagningsexperiment sprider sig och jag har nu fått låna kokböcker från en väninna till sambons föräldrar. Jag börjar ha så många recept som jag vill testa att tiden knappt räcker till, särskilt inte nu med stundande flytt.

Karins äppelkaka (6 portioner)

Karins äppelkaka med grädde.

6-7 stora lösa äpplen
2 dl siktat ströbröd
1 1/2 dl socker
2-3 msk margarin eller smör

Till formen:
1 msk margarin
1 msk mjöl
1/2 dl skorpbröd (ströbröd)

Rör ihop margarin och mjöl till formen (eller stekpannan) som rekommenderas ha en diameter på ca 22 cm. Smörj formen med blandningen och strö över skorpbröd. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg hälften av skivorna i jämna rader eller i ett fint mönster i formen. Blanda socker och ströbröd och strö över hälften av blandningen över äpplena.

Lägg på ytterligare ett lager av äpplen och strö över resten av sockerblandningen.
Klicka över små margarinbitar.
Grädda i "knappt medelvarm ugn" (ca 200° verkar gå bra) tills äpplena mjuknat, cirka 25-30 minuter.
Enligt receptet ska man låta kakan svalna och därefter stjälpa upp den. Här tror jag inte att det avses stjälpa upp och ner för då händer följande:

Kakan rekommenderas serveras kall med grädde eller citronsås. "Lätt och fort gjord och god." skriver författarinnan.

Omdöme och förbättringspotential: Det här var för mig en lite annorlunda äppelkaka, men den var god och söt. Smulorna gjorde väl att det mest var en mjuk kaka men ändå med lite krisp. Den är helt enkelt lättäten, slurp så är den uppäten. Sambon uttryckte också sitt gillande.

Jag tänker att det skulle gå bra att blanda ner kanel eller kardemumma i socker-skorpmjölsblandningen. Däremot så tror jag inte att den ska vändas.

Reflektion: Vem Karin är har jag dock inte lyckats identifiera.

* * *

Receptet är hämtat från Prinsessornas kokbok: husmanskost och vardagsmat av Jenny Åkerström-Söderström (ny omarbetad upplaga från 1952, Albert Bonniers förlag). Denna kokbok utkom i sin första upplaga 1929 och fick senare en uppföljare i Mera god mat: en fortsättning på prinsessornas kokbok (1939).

Jenny, eller Johanna, arbetade som guvernant innan hon utbildade sig till hushållslärare och senare startade sin egen hushållsskola för flickor. På denna skola gick tre prinsessor som då är inspiration till kokbokens titel. Läs mer om Jenny Åkerström på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer