Mat på historiska fat: Oktoberdryck (1955)

Så här i oktober när det börjar bli mörkare, kallare och allmänt höstväder passar det kanske fint med en oktober-dryck. Det här receptet har inga måttangivelser så höfta lite efter antalet personer och personlig smak.

Oktoberdryck

Oktoberdryck med en annan oktober-delikatess, kanelbullen.
Äppelmust
Citronskal, rivet
Russin
Kanelstång
Sötning t.ex. farinsocker

Blanda ner rivet citronskal, russin och en bit kanel i äppelmusten. Koka upp och söta sedan drycken efter egen smak. Kan serveras varm eller kall.

Uppkok.

Omdöme och förbättringspotential: Jag använde äppelmust med fruktkött men jag tror att det går lika bra med klar äppelmust eller kanske äppeljuice. Dessutom använde jag rörsocker istället för farinsocker, men jag tror strösocker eller honung fungerar lika bra. Som varm påminde den om en äppelglögg, lite syrlig. Som kall var det mer kryddad äppelmust. Men båda var goda. I synnerhet gillade jag att russinen fick en sådan god smak. Det går snabbt och enkelt att tillaga.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer