Skiljelinjen mellan bostad och hem

På väg att bli någon annans hem.
Jag trodde nog det skulle kännas mer vemodigt att flytta ut ur lägenheten jag haft i över åtta år. Jag har verkligen älskat denna lägenhet som ligger precis i linje med trädtopparna och fin utsikt över gården. Den har haft gott om förvaring, varit ljus och mysig. Jag får som sagt ynnesten bo kvar i samma hus och lite högre upp. Utsikten blir en annan, vilket innebär färre småfåglar men fantastiska solnedgångar. Köket blir mindre men jag får tillgång till ett arbetsrum. Jag vet att det kommer att bli bra i nya lägenheten. Men ändå, jag hade trott att flytten skulle kännas jobbigare. Men allt eftersom att saker plockades ner, lådor flyttades ut, möblerna blev färre, så kändes lägenheten allt mindre som mitt hem, och allt mer som "bara en lägenhet". Ett skal helt enkelt.

Nästan det omvända har jag känt med vår nya bostad. När vi fick nycklarna och fick se den tom för första gången kändes det märkligt. Man såg alla skavanker i ett annat ljus. Men efter att målarna fixat ytskikten och satt nya färger började det sakta kännas som "vår" lägenhet. Och nu när möblerna är på plats börjar det också kännas allt mer som ett hem. Det är en hårfin men märkbar skiljelinje mellan "bostad" och "hem".

Har ni upplevt något liknande när ni flyttat?

Kommentarer

Eva Maria sa…
Grattis till nya lägenheten! Så härligt med ett nytt blad! Jag älskar känslan att flytta in i en helt ny ren bostad (som sedan blir hem!).
Jag har funderat mycket på vad skillnaden mellan en bostad och ett hem är. Jag tror det är en slags känsla. Det kan ha betydelse vilka olika saker du har eller inte har. Jag har varit hemma hos många som har nästintill ett tomt hem där man försöker efterlikna inredningstidningarna och vad som är trenden just nu. Detta känner jag ibland blir väldigt opersonligt och kanske personerna med dessa hem (eller mer bostad!) har en rädsla för att visa fram sig själva och tycker att det är ett säkrare kort med att härma trender. Men jag tycker inte heller att man måste ha mängder av saker för att det ska bli hemtrevligt, det räcker med några personliga saker som inte alla andra har. Och kanske att man har sina favoritkryddor mm i köket. Jag tror många underskattar hur mycket det betyder att göra det mysigt så att man trivs i sitt hem.
Kram Eva Maria
Matilda sa…
Eva Maria >> Tack :) Ja lite mys och hemtrevnad behövs nog för att trivas. Jag tycker också att vissa trender blir lite sterila och opersonliga, men förhoppningsvis trivs de personerna med den stilen och känner sig hemma med den :)