Den första TV-tablån (1956)

Efter att ha bloggat lite om vad som hördes på radio så tänkte jag att även tv-tablån kanske skulle vara intressant att titta närmre på. Televisionen börjades sändas i Sverige under 1950-talet. Efter lite försöksverksamhet så sändes första programmet lördagen den 15 september 1956. Och vad gick då ut i etern undrar ni? Jo det har jag tagit reda på!

Så här kunde man läsa i Dagens Nyheter dagen därpå (16 september 1956):

TV-start på Cirkus med rock'n'roll
Svensk televisions försökstid är över, och på lördagskvällen sparkades det första showprogrammet i gång på gamla Djurgårdscirkus. "Sparka i gång" är årets modeuttryck, och här gjordes det bokstavligen när Sigge Fürst med sina präktiga 48:or stampade takten för Skansens spelmanslag i en rivig polka.
    "Sigge slår på stora trumman" heter programmet, men något större överdåd bjöd inte premiärdagen på. Allt gick i småsnackig Frukostklubbsstil. En yvig herre från Hälsingland lagade kolbullar, två till snickare förklädda långtradarchaufförer identifierade foton från riksettan och Mikael Katz kåserade ugglevist om kvinnan.
    Man sparkade också igång med en hetsande rock 'n' roll med sprattlande flickben och mycken tjim. Egon Kjerrmans orkester är en stor tillgång för Radiotjänst, men personkulten av hr kapellmästaren bör snarast avskrivas.
    Söta flickor är en livsbétingelse för TV, och både tillgång och kvalitet var goda. Gaby Stenberg har dessutom den oskattbara förmågan att vara rar, elegant och intelligent på en gång. Men Anderssons i Nedan framträdande bör inte ha fått någon i Cirkuspubliken att ens överväga inköp av en 17-tummare.
Vigg (Dagens Nyheter 1956-09-16)

Premiären var alltså inte helt tillfredsställande men recensenten tog tillfället i akt att lägga mer fokus på kvinnornas egenskaper än männens.

 Här kommer tablån i sin helhet för premiärhelgen.

Lördagen den 15 september

11.00-12.00 Testbild.
12.00-12.30 Testfilm.
19.30-20.00 Testbild.
20.00-21.00 Sigge slår på stora trumman. En TV-underhållning av Allan Schulman. Medv.: Sigge Fürst, Gaby Stenberg, Kar de Mumma, Miakel Katz, Tage Danielsson, Andersson i Nedan, can-can-flickor, ett spelmanslag, en Rock an' Roll-orkester, Egon Kjerrman och hans trumslagarpojkar m fl.
21-21.30 I love Lucy. En amerikansk TV-serie med Lucille Ball och Desi Arnaz. D Lucy grips av gruvliga misstankar.

Söndagen den 16 september

21.30-22.00 Testbild.
22.00 TV:s valvaka. Valet och röstsiffrorna analyseras av professorerna Elis Håstad och Jörgen Westerståhl. I väntan på resultaten: reportage, underhållning och film. Slutkommentarer av partiledarna.

Jag blir ju lite nyfiken på hur testfilmen på lördagen skiljde sig från testbilden samt hur "underhållningen" på valvakan gick till.

Källa: Dagens Nyheter 1956-09-15.

Kommentarer