Historisk mat på moderna fat: Fiskbullsgryta (1953)

Vissa decennier tycks sammankopplas med vissa färger, lite utifrån trender på kläder och inredning. Men jag tror nog att även maten påverkar associationerna av epokens färger. Eller vad säger ni?

Fiskbullsgryta (4 portioner)

Fiskbullsgryta.
2 morötter
1-2 purjolökar

1-2 msk smör

1 halvburk fiskbullar i buljong (jag använde en hel burk på 375 gram)

1 1/2 dl vatten

1 kvartsburk ärter

Evt. tomatpuré och andra kryddor

Morötterna och purjolöken ansas och skäres i tunna skivor. Fräs dem i matfettet i en "serveringsgryta". En serveringsgryta är, om man utgår från bilden i kokboken, en oval glasform med lock, en sådan som ställs fram på bordet). I bildtexten framhävs att "Sådana samkok, där man lagar allt i ett kokkärl, blir goda och sparar disk." Men det går lika bra med en vanlig kastrull.

Häll på spadet från fiskbullsburken och vatten. Låt koka i tills lök och morötter är mjuka, cirka 10-14 minuter.

Dags att koka upp.

Lägg i fiskbullarna och ärtorna. Koka upp. Smaka därefter av med kryddor och tomatpuré.

Omdöme och förbättringspotential: En helt okej måltid som säkert går hem hos barn. För att bli lite mättande rekommenderar jag att servera med bröd till, eller kanske lägga till bitar av kokt potatis i grytan. Krydda med vitpeppar också kanske lite örtgrönt (dill eller persilja borde passa bra).

Reflektion: Det gick upp för mig först nu att det här med fyra portioner i detta sammanhang antagligen inte ska förstås som fyra vuxenportioner utan eventuellt för två vuxna och två barn.

* * *

Receptet är hämtat ur kokboken Lättlagad mat: Hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande (1953, Ica-förlaget). Recepten är utarbetade av Wezäta provkök och boken är redigerad av Greta Strömbäck. Priset var 4:50 kronor för ett häfte eller 5:75 kronor för inbunden. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 71 respektive 91 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Av samma Greta Strömbäck finns även utgivet några titlar från början av 50-talet som rör mat och hushållning. Mina efterforskningar indikerar att det är samma Greta Strömbäck som gifter sig med Georg Borgström (bl.a. forskare i livsmedelsteknik, direktör för Svenska institutet för konserveringsforskning samt författare till Mat för miljarder och The Hungry Planet). Greta Borgström arbetade med sin man men gav även ut kokböcker på engelska om svensk och skandinavisk mat tillsammans med Birgit Danfors.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Sambon sa…
Det var gott om än lite snålt med kryddor i grundreceptet. Men precis som vår bloggare skriver så kan man med fördel tillsätta extra vitpeppar och kanske dill/persilja. Att dryga ut med lite kokt potatis tror jag oxå kan vara bra.