Efterlysningar och irrande personer

Då och då försvinner personer av olika anledningar. Ibland frivilligt, andra gånger av olyckliga omständigheter. I gamla tidningar hittar man flera efterlysningar, inte så sällan efter brottslingar eller personer med sjukdomshistoria, men även personer som försvunnit utan uppenbar anledning. I några fall tycks polisen ge ett möjligt motiv till försvinnandet. Ofta förekommer nervsjukdom eller sinnesförvirring och många förmodas "irra" omkring. Många efterlysningar är uppslag till deckare, i andra fall anas en djupare tragik. Här kommer några utdrag från efterlysningar:

Landsfiskalen i Råsunda har begärt efterlysning av 20-åriga hembiträdet Signe, som sedan den 20 oktober varit försvunnen från sin anställning i Råsunda. Det antas att hon drabbats av sinnesförvirring och irrar omkring i trakten däromkring. (Dagens Nyheter 1931-10-29)

Landsfiskalen i Mellerud efterlyser en 36-årig charkuterist Karl från Mellerud, vilken sedan den 14 januari varit försvunnen från sitt hem. Han lär emellertid den 18 januari varit synlig i Vargön. Antagligt är att X drabbats av sinnesförvirring. (Dagens Nyheter 1932-01-20)

Kriminalpolisen i Göteborg har begärt efterlysning av en 13-årig gosse, Åke, som varit borta sedan den 8 dennos från sitt hem vid Olofstrålegatan 9, Göteborg. /.../ Då han medtagit en fiol antages det att han går omkring på landsbygden spelande på gårdarna. (Dagens Nyheter 1932-04-14)

Landsfiskalen i Eksjö har begärt efterlysning av en 17-årig skolyngling Erik från Gettinge gård, Vetlanda. Vid vårterminens slut i lördags begav han sig i stället för att resa hem åt annat håll, troligen cyklande uppåt Västergötland. (Dagens Nyheter 1932-06-08)

Landsfiskalen i Nacka distrikt har begärt efterlysning av en 14-årig gosse Per, som i söndags försvann från sitt hem Älta i Nacka socken. /.../ X färdas på en cykel, och det antages att han har begivit sig av för att söka arbete på någon bondgård. (Dagens Nyheter 1932-06-16)

Landsfiskalen i Spånga distrikt begär efterlysning av 22-årige Birger, som på söndagsmorgonen försvann från sitt hem i Duvbo. X, som lider av sömnsjuka, var vid försvinnandet endast iklädd nattskjorta. (Daggens Nyheter 1932-06-20)

Kriminalpolisen i Örebro efterlyser 42-åriga hustrun Anna, som den 30 september försvann från sitt hem, Markgatan 15, Örebro. Hennes uppträdande dagarna förut hade varit virrigt, och det befaras att hon i sådant tillstånd irrar omkring. (Dagens Nyheter 1932-10-05)

Landsfiskalen i Augerums distrikt har begärt efterlysning av en 15-årig yngling, Sture, vilken den 28 februari försvann från sitt hem i Rödeby. /.../ Av ett den 14 april erhållet vykort framgår att han då befann sig i Nyköping. (Dagens Nyheter 1933-04-27)

Anm. alla efternamn är bortplockade.

Man undrar ju verkligen hur det gick och vad som var orsaken till försvinnandet.

Kommentarer