En studie i rullrån

I somras var vi på ett museum och beundrade de gamla rånjärnen - de är verkligen vackra! När vi senare besökte några släktingar stuga och hade de hittat ett gammalt rullrånjärn som de tänkte att jag kanske skulle vilja ha. Givetvis blev jag superglad och peppad på att göra egna rullrån. Därefter inhandlades en sådan rullrånspinne med recept, inhandlade ingredienserna och... sedan hände ingenting.

Rånjärn på Robertsfors bruksmuseum.

Men idag tog jag tag i saken. Det var verkligen inte helt lätt trots att youtube-videorna var mycket hjälpsamma. Problemet var att de fastnade hela tiden i ena sidan, trots att jag drog på mer smör. Till sist hittade jag ett tips om att smörja med olja och då vände det och blev lite bättre. Svårast var att få jämnt runda (hopplöst) och jämn färg. Nästa gång jag sa jag nog testa ett annat recept för att se ifall det blir skillnad när man har en tjockare smet.

Innan rullandet av rullrånet.
Progressionen kan mätas från översta raden, från vänster till höger, och därefter nedersta raden från vänster till höger. Kanske inte de vackraste, men jag är helt klart nöjd med resultatet för att vara första gången!

En studie i rullrån - olika nyanser och storlekar, mer eller mindre tydligt mönstrade.

Har ni gjort något för första gången på sistone?

Kommentarer

anitam sa…
Modigt gjort Matilda! Dom ser jättebra ut och hoppas jag smakar bra......
Kram Anita
Matilda sa…
Tack Anita - smaken var det inget fel på!