Historisk mat på moderna fat: Äpplen i nyponsås (1941)

Kanske var det val av servis denna gång, men det här blev åtminstone estetiskt sett en rätt som skulle kunna platsa på en restaurang.

 Äpplen i nyponsås (för 4 personer)

Äpple i nyponsås.

8 medelstora äpplen
1/2 liter vatten
1 kkp (1,5 dl) socker
15 gram sötmandel till garnering

Till såsen:
2 dl torkade nypon
5 dl vatten
socker
1 msk potatismjöl

Lägg nyponen i blöt i vattnet (mängden som anges för såsen), gärna dagen innan. Koka därefter dem mjuka. Passera nyponen, smaksätt med socker och red med potatismjöl utrört i lite vatten.

Torka äpplena, ta ur kärnhusen och dela i halvor. Koka därefter äpplena mjuka i vatten och socker.

Både nypon och äpplen kokas mjuka.
Häll upp nyponsåsen på serveringsfat och lägg äppelhalvorna i såsen med den kupiga sidan upp. Hacka mandel (skållad eller oskållad) och strö över.

Jag lade upp sås och äpplen direkt i skålar istället för på ett större serveringsfat.

Omdöme och förbättringspotential: Först om receptet. Det framgår inte ifall äpplena ska skalas så jag gjorde inte det. Det blir å ena sidan nog snyggare att behålla skalen, men å andra sidan blir skalet lite svårdelat. Två äpplen per person verkar alldeles för generöst. Det räcker med ett äpple, eller kanske till och med en halva. Nu var det visserligen tänkt att såsen ska läggas upp på ett serveringsfat, men jag tyckte att proportionen mellan sås och äpple är snålt. Kanske sög nyponskalen upp för mycket vätska eller så blev såsen för tjock, men jag skulle önska mer sås.

Så till måltidsupplevelsen - det blir en god och trevlig efterrätt. Serveras den i vita djupa tallrikar som på bilden så är det nästan som om det var på restaurang. Snyggt och gott med andra ord. Har du inte torkade nypon på lager så tror jag att du kan använda färdig nyponsoppa eller nyponsoppspulver och reda soppan så att den blir tjockare.

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer