Historisk mat på moderna fat: Lingonvisp (1941)

Detta recept är enligt kokboken kategoriserat som en efterrätt men sambons entusiasm var milt sagt måttlig när han insåg att han skulle få äta gröt till finalen av På spåret.

Lingonvisp (för 4 personer)

Lingonvisp med mjölk. (I bakgrunden syns spelet Clever som påminner om Yatzi men, i min mening, roligare.)

3/4 liter vatten
1 kkp (1,5 dl) lingonsylt
1 kkp (1,5 dl) grovt rågmjöl
1 msk potatismjöl
salt
socker


Koka upp vatten och lingonsylt.



Uppkok av lingonsylt i vatten.

Vispa i rågmjölet och låt småkoka cirka 45 minuter. Red gröten med potatismjöl (utrört i kallt vatten). Smaka av med salt och socker. Receptet förordar därefter att gröten ska hällas upp på ett fat för att vispas ljus och pösig, men lämpligen borde någon form av skål användas. Jag vispade dock i kastrullen. Servera med mjölk.

Här ser det mest ut som gröt eller lös deg.

Omdöme och förbättringspotential: Kanske hade jag lite väl brått för jag hade inte tålamod att vispa länge för att se ifall gröten skulle bli ljus och pösig. Konsistensen är lite klibbig och smaken är en sötare gröt. Det är gott men inte (med dagens mått) efterrätts-gott, tänk mer frukost eller brunch. Jag var inte så begeistrad men sambon gav ett högre betyg och sa att han skulle kunna tänka sig att äta det igen.

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer