När Flygande Jakob inte längre är Flygande Jakob

Sambon åt kycklingrätten Flygande Jakob på jobbets lunchrestaurang för ett tag sedan. Den innehöll varken banan eller jordnötter vilket kanske ändå måste ses som signaturrättens signum. Detta väcker ju frågan, hur långt kan man ändra rätten utan att det blir en helt annan rätt? Nu tänker jag kanske inte på exakta doseringar eller mindre justeringar av ingredienser utan större ändringar som förändrar idén med hela rätten. T.ex. byter du ut saffranet mot kardemumma eller kummin så skulle vi väl inte kalla det för lussebullar? Utesluter vi ananasen från Hawaii-pizzan så skulle den få ett annat namn.

Givetvis kan en rätt och recept förändras över tid, det är ju även så som nya rätter uppstår. Förr traderades recepten inte heller med samma nitiska ingredienslista med exakta mått. Att utesluta jordnötter är kanske inte så konstigt, det är väl ett sätt för restaurangen att utesluta en allergen och kanske bespara lite pengar. Bananerna i sig är kanske inte heller en stor grej, frukt i maten är inte lika populärt som på 1970-talet. Men ändå, rätten Flygande Jakob väcker vissa förväntningar och efter ett visst antal justeringar blir det ju något helt nytt.

Kommentarer