Historiskt mysterium: Gifte sig med med okänd person

Rubriken på dagens historiska mysterium skulle kunna ha hittats bland dagens tidningsrubriker. Häng med nu, för det blir ett lite längre inlägg än vanligt. Men jag utlovar spänning och mystik. Berättelsen skulle kunna ligga till grund för en tv-serie eller bok.

Äkta mannen uppbådade polis
Från Dagens Nyheters Köpenhamns-korrespondent.
KÖPENHAMN, söndag
Det är för att få klarhet i en kvinnas förflutna som danska polisen har bett kriminaltekniska anstalten i Stockholm om hjälp. Danska polisen kopplades in på den gåtfulla historien för ett par år sedan, men har hittills inte lyckats få upp några spår.
    Problemet är inte av kriminell natur, saken är helt enkelt den att kvinnans man inte har en aning om vem han egentligen är gift med. Det var för ett par månader sedan som man begärde den svenska polisens hjälp, men ännu förblir kvinnan ett mysterium. Man kan helt enkelt inte identifiera henne.
    Kvinnan gifte sig för ett par år sedan. Hennes man blev emellertid efter hand alltmera illa till mods eftersom han fick den uppfattningen att hans hustru försökte dölja sitt förflutna för honom. Han fick t. ex. inte veta något som helst om hennes familjeförhållanden. Till slut gick problemet honom på nerverna till den grad att han vände sig till polisen och bad om hjälp för att få sin hustru identifierad.
    Kvinnan torgs i förhör och lämnade en del upplysningar till polisen, men när man undersökte hennes uppgifter visade det sig att dessa omöjligt kunde vara riktiga. Hon påstod bestämt att hon var född i Danmark, men kunde varken erinra sig om födelseorten eller det datum då hon föddes. Sin dopattest hade hon för länge sedan förlorat. Under de många år hon levat utomlands hade hon nämligen inte haft någon användning för den.
    Hennes man har uppgivit att hon talar flytande svenska, tyska, franska och engelska, vilket också visat sig vara sant. Beträffande sina år utomlands har kvinnan berättat för sin man att hon för 15 år sedan var barnsköterska i en svensk familj och bodde i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hon visade en gång sin man ett fotografi som skulle ha tagits under hennes vistelse i Saltsjöbaden, och på detta, som på söndagen publicerades i Dagens Nyheter, ses hon tillsammans med två barn.
    Naturligtvis har danska polisen uppsökt den myndighet som förrättade vigseln eftersom man utgick från att hon för denna myndighet företett dopattest och liknande papper. Det visade sig emellertid att hon vid detta tillfälle inte visat upp dylika handlingar. Vigseln hade underligt nog ägt rum ändå.
    Polisen i Danmark fortsätter att forska i den förbryllande affären och hoppas att med den svenska polisens hjälp kunna få klarhet i frågan om kvinnans förflutna. (Dagens Nyheter 1950-04-24)

Frågorna är givetvis många. Fortsatte äktenskapet genom polisutredningen? Dolde kvinnan med flit (och kanske med god anledning) sin bakgrund? Fick mysteriet någonsin sin lösning? Var kvinnan svensk?

Fotografiet som omnämns är mycket riktigt publicerat dagen innan på första sidan med tillhörande text:

Dansk kriminalgåta löses i Stockholm
Den danska kriminalpolisen har hos kriminaltekniska anstalten i Stockholm begärt hjälp med identifieringen av en kvinna som tydligen drabbats av minnesförlust och som inte äger några identifieringspapper. Enligt uppgift skulle hon ha vistats i Saltsjöbaden för 15 år sedan. Svenska polisen har gjort efterforskningar, där och även i andra orter runt Stockholm, men utan resultat.
    Av allt att döma hade kvinnan arbetat här som barnsköterska. I hennes ägodelar har man påträffat fotografier, som hon själv påstår ha tagits i Stockholm. Kvinnan ses fotograferad tillsammans med två barn, talar svenska, tyska och franska. Både i Danmark och Sverige är polismyndigheterna angelägna om att påpeka att kvinnan inte gjort sig skyldig till något brottsligt. De som tror sig känna igen kvinnan eller barnen ombedes ringa eller skriva till Statens kriminaltekniska anstalt, Stockholm 8, te. 51 48 82. (Dagens Nyheter 1950-04-23)

Åldern på kvinnan på fotografiet är lite svårbedömt, hon skulle kunna vara mellan 15-25, vilket innebär att hon vid tidpunkten då makens misstänksamhet blev en nyhet i Sverige var minst 30 år. Jag vill föreställa mig att hon visste precis vem hon var men ville glömma det. I så fall kan hon inte ha varit särskilt glad över att maken blandade in polisen.

Givetvis började jag söka lite till i tidningsarkivet för att se vad som hände sedan. Mysteriet blev visst lite av en följetong. Två dagar efter publiceringen av fotografiet får vi lite mer detaljer. Då framkommer det att maken var professor vid Köpenhamns universitet och att han ansökt om skilsmässa då "mystiken(...) tagit så hårt på professorn". De lär vid tillfället ha separerat men den danska polisen vill inte avslöja var kvinnan befinner sig. Ur artikeln med rubriken Danskan stod modell för Stockholmsmålare:

Först uppgav hon att hon var född i Danmark, men ändrade sedan uppgiften till Nürnberg. Efterforskningarna hos tyska polisen visr dock att inte heller denna uppgift kan stämma. Utom i Tyskland har danska polisen sökt upplysningar om henne i Frankrike och nu senast i Sverige. Närmast gäller det att få fram hennes flicknamn. Det namn under vilket hon blev gift är säkerligen falskt.
    Äktenskapet ingicks under kriget i Danmark eller möjligen i Sverige. Kvinnan uppträdde den gången som tyska, och just den omständigheten gjorde att hon utan svårigheter fick sitt äktenskapsbevis. Det fanns nämligen en dansk bestämmelse att tyska medborgare som blivit utbombade kunde få gifta sig utan papper bara dessa skaffades fram senare. (Dagens Nyheter 1950-04-25)

Det blir ju lite av en historielektion också om hur byråkratin fungerade. Men historien tycks även ha några luckor i makens berättelse. För man tycks inte ritkigt veta var äktenskapet ägt rum. Professorn hade varit i Sverige under 1944-45 med sin första hustru, vilket antyds vara ett skenäktenskap på grund av hennes judiska härkomst. Den mystiska kvinnan konstateras ha bott i Stockholm 1938 under ett namn och arbetade som en modell för en målare. Till denne hade hon sagt att hon kom från Sönderjylland och flyttat till Sverige som 13-åring efter föräldrarnas frånfälle och därefter vidare till en klosterskola i Flandern:

Därifrån flydde hon tillbaka till Stockholm, där släktingarna inte ville kännas vid henne. I stället turnerade hon med Tiller girls genom Europa, stod modell för flera berömda tyska målare och följde slutligen med en tysk vetenskapsman på en jorden runtresa. Hon kom till Afrika, Bali- och Fidjiöarna, blev bortrövad av en [*****] och kom slutligen tillbaka till Berlin, där hon blev anställd i Ufa och nära vän med Lilian Harvey. Hela historien verkar ett utfall av en alltför livlig fantasi. Det enda som kan tyda på att den innehåller ett uns av sanning är att kvinnan fortfarande talar danska, tyska, engelska, franska och svenska nästan flytande. (Dagens Nyheter 1950-04-25)

Artikeln avrundas med att kvinnan kan komma att förklaras statslös, men att hon lär få stanna i Danmark då inget land vill ta emot henne.

Följande dag utropar rubriken på förstasidan: "'Den namnlösa' nu igenkänd, ärr ger bevis" (Dagens Nyheter 1950-04-26). Ett större foto på en man som känt igen henne samt två mindre bilder på kvinnan som den danska polisen förmedlat. Det visar sig att tidningen talat med en hyrverkschaufför (vilket jag förstår vara en flottare taxichaufför). När han jobbade för den chilenska ministern på mitten av 1930-talet menar han kvinnan anställdes i hushållet 1936 och att det var en ung tysk kvinna på 20-25 år som talade stapplande svenska. Kvinnan stannade på tjänsten i drygt två månader och tycks ha varit husa. Hon lär ha varit tystlåten, "tydligen av medelklassfamilj och med god skolunderbyggnad". Det tycks ha varit lite märkligt att hon inte hade med sig några betyg men antogs ha fått tjänsten på grund av sina språkkunskaper. Enligt utsago ska hon ha lämnat Tyskland på grund av otrivsel och ska ha haft kortare anställningar hos svenska familjer. Därefter berättas en historia om rädsla för katter och ärr som uppstått i mötet med någon katt. Det är således dessa ärr som föreslås kunna bevisa huruvida detta är rätt person. Berättelsen är märkligt detaljerad över 14 år efter mötet och innehåller även en del spekulativa uppgifter.

Några veckor senare (Dagens Nyheter 1950-05-06) tycks mysteriet ha fått sin lösning. I en kort notis konstateras att den dansk-tyska kvinnan varit den person som figurerat i de svenska tidningarna. Namn, födelseår och födelseort verkar ha modifierats en del med de uppgifter som angetts under vistelsen i Sverige (som hon lämnade 1936) med de som lämnats av kvinnan i Danmark. Där tycks ledtrådarna och rapporteringen sluta. Så vad som hände sedan får vi själva gissa eller fantisera fram.

Kommentarer