Lakanbyte på hotell

Att bo på hotell är nog lite av en särskild händelse för många, kanske till och med lite lyxigt. Det finns förväntningar om hur det ska vara på rummet. Eftersom det är något annat än det vardagliga så är förväntningarna annorlunda än vad det kanske är hemma.

Numera är det många hotell som arbetar med att minska klimatbelastningen genom att minska mängden tvätt. Handdukar och lakan byts inte längre varje dag. Att de ens byttes varje dag förr känns nästintill bisarrt. Gäster uppmanas att t.ex. lägga sina handdukar på golvet i badrummet om de vill ha nya. Och som det isländska hotellet nedan, lägga ut en lapp på kudden om man vill ha nya lakan annars byts de var tredje dag.

Obs! Endast för fotograferingens syfte, lappen lades inte ut på kudden någon gång under vistelsen.
Det fick mig att fundera över varför just var tredje dag. Hemma byter man sällan så ofta, så varför på hotell? Det enda jag kan förklara det med är nog just den här känslan av att befinna sig någon annanstans där andra förutsättningar råder. Och visst är det något speciellt med att krypa ner i en nybäddad säng med rena lakan. Den känslan är kanske så speciell att den behövs för att upprätthålla den speciella känslan av att bo på hotell? Lakanbytet kanske också signalerar renlighet och städning, något som också för de flesta sker lite oftare på hotell än hemma.

Vad säger du? Hur ofta vill du ha nya lakan på hotell? Och hemma?

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag håller med om att det är onödigt att byta lakan varje dag på hotell!
Det blir väldigt mycket tvätt som sliter på resurser som vatten och energi.
Det hade räckt en gång i veckan på hotell för mig! Hemma byter vi var fjortonde dag men kanske lite oftare på sommaren om det är varmt.
Någon gång när jag bott på hotell har jag sagt att de inte behöver städa alls, jag stökar inte ner så mycket! Men det är nog en förväntan att man vill ha det lite extra lyxigt när man bor på hotell!
Matilda sa…
Eva Maria >> Precis, på det sättet så kanske de här små lapparna hjälper för att få folk att tänka efter. Det kräver trots allt en aktiv handling att lägga ut kortet och gör man inte det så byts inte lakanen.