Historiskt mysterium: En emigrerad gravsten

Ett och annat kan ju få fötter och förflytta sig till nya platser. Ofta kategoriseras detta som stöld eller påhitt. De mest konstiga saker kan ju försvinna och dyka upp någon helt annanstans. Gravstenar kanske inte riktigt tillhör just den kategorin.

USA-gravsten fynd i Göteborgs hamn
    Ett säreget fynd gjordes på söndagen i Frihamnen i Göteborg. Gömd i gräset bakom en lastkaj låg en gravsten av vit marmor. Enligt inskriptionen har den upprättats över en amerikansk soldat, stupad i andra världskriget.
    Hur gravstenen hamnat i Göteborg är ett mysterium. Stenen är omkring en halv meter hög och bär följande inskription: "Nils S. Johnson, Massachusetts Tec 4 112 L Am service Gp World War 2 February 21 1920 March 1944." Ingen har observerat hur gravstenen kom till Frihamnen. Av allt att döma har den legat där i veckor, kanske månader. Hittills har ingen anmälan gjorts om någon förkommen gravsten. (Dagens Nyheter 1953-05-18)

Om mysteriet fick sin klarhet har jag inte lyckats få veta. Jag undrar ju ifall det var en stulen gravsten eller en prototyp för hur en gravsten kan se ut. Kontaktade polisen de amerikanska myndigheterna? Fick gravstenen en ny plats?

Vad är det mest udda som du funnit på en otippad plats?

Kommentarer