Historiskt mysterium: Om en förstörd sockerkaka och en oskjuten skata

Rubriken på nedanstående notis med tillhörande ingress gör på något vis en en allvarlig företeelse lite humoristisk. Samtidigt ser jag framför mig en öppningsscen i Morden i Midsomer.

Yngling på skatjakt sköt fru i huvudet
    En fru i Hägersten stod för en tid sedan framme vid fönstret och rörde till en sockerkaka. Plötsligt krossades en ruta och splittret yrde omkring henne. Hon fick skärvor i håret och kaksmeten och en butelj med mjölk blev obrukbar. När hon tog sig om huvudet hittade hon en liten blykula som fastnat i håret.
    Mysteriet fick snart sin förklaring. En 19-årig studerande i huset mitt emot hade fått för sig att han skulle skjuta en skata som uppenbarade sig på tomten. Han hade laddat salongsgeväret med en kula och smög sig ut på balkongen. Skottet gick och skatan flög sin väg oskadd. Pojken tror att kulan rikoschetterat mot en trädgren och gått genom rutan på andra sidan vägen. Han blir nu åtalad för skottlossning i stad utan tillstånd. (Dagens Nyheter 1948-09-04)
Salongsgevär är ju ett lite lustigt ord, det indikerar att man sitter i salongen och skjuter. Och det är nog inte helt omöjligt. Enligt SAOB verkar de ha använts till just skjutning inomhus. Vapnen har endast en kula och tidigare har de varit licensfria för trädgårdsodlare som behövde skjuta skadedjur (källa: Skellefteå museum).

Kommentarer